UMC Groningen test kans op erfelijke ziekte baby

15 januari 2016
baby
Patiënt
Nieuws

Vanaf nu mogen stellen die kinderen willen, een test uitvoeren in het UMC Groningen om vast te stellen hoe groot de kans is dat zij een kind krijgen met een ernstige ziekte. Patiënten van vijftien huisartsen in het noorden van het land mogen aan het onderzoek meedoen.

De artsen zoeken met de test vijftig erfelijke ziektes in de genen van de man en vrouw. De test geeft aan hoe groot de kans is dat het kind een daarvan zal krijgen. De ziektes worden veroorzaakt door fouten in de genen, maar de dragers merken daar niets van.

Hoewel de ziektes zeldzaam zijn, wordt in totaal één op de zeshonderd baby's met een van de vijftig ziektes geboren.

Vervolgonderzoek

De toekomstige ouders kunnen uiteraard zelf bepalen wat ze met de uitslag doen. Ze kunnen die negeren of doorgaan met andere tests.  Ook kunnen stellen die een hoger risico lopen op een baby met een zeldzame ziekte ervoor kiezen om bevruchting van eicellen en zaadcellen te laten plaatsvinden in een reageerbuis.

Psychologische effecten

Het Groningse UMC onderzoekt ook samen met de vijftien huisartsen wat de psychologische impact is. Daarbij worden resultaten vergelijken van mensen die wel en niet aan de test hebben meegedaan.  De onderzoekers willen ook kijken of het mogelijk is om de test in de toekomst via huisartsen voor iedereen beschikbaar te maken.

Het UMC verwacht ongeveer duizend stellen te bereiken via de vijftien aangesloten huisartsen. Het onderzoek moet over twee jaar klaar zijn.