Search
Close this search box.
Search

UMC Groningen test kans op erfelijke ziekte baby

Vanaf nu mogen stellen die kinderen willen, een test uitvoeren in het UMC Groningen om vast te stellen hoe groot de kans is dat zij een kind krijgen met een ernstige ziekte. Patiënten van vijftien huisartsen in het noorden van het land mogen aan het onderzoek meedoen.

De artsen zoeken met de test vijftig erfelijke ziektes in de genen van de man en vrouw. De test geeft aan hoe groot de kans is dat het kind een daarvan zal krijgen. De ziektes worden veroorzaakt door fouten in de genen, maar de dragers merken daar niets van.

Hoewel de ziektes zeldzaam zijn, wordt in totaal één op de zeshonderd baby’s met een van de vijftig ziektes geboren.

Vervolgonderzoek

De toekomstige ouders kunnen uiteraard zelf bepalen wat ze met de uitslag doen. Ze kunnen die negeren of doorgaan met andere tests.  Ook kunnen stellen die een hoger risico lopen op een baby met een zeldzame ziekte ervoor kiezen om bevruchting van eicellen en zaadcellen te laten plaatsvinden in een reageerbuis.

Psychologische effecten

Het Groningse UMC onderzoekt ook samen met de vijftien huisartsen wat de psychologische impact is. Daarbij worden resultaten vergelijken van mensen die wel en niet aan de test hebben meegedaan.  De onderzoekers willen ook kijken of het mogelijk is om de test in de toekomst via huisartsen voor iedereen beschikbaar te maken.

Het UMC verwacht ongeveer duizend stellen te bereiken via de vijftien aangesloten huisartsen. Het onderzoek moet over twee jaar klaar zijn.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?