UMC Utrecht lanceert e-learning 'Slaap bij Kinderen'

18 oktober 2021
Kind-Slapen
Opleiding
Nieuws

Het UMC Utrecht heeft een nieuwe e-learning ontwikkeld over het belang van slaap voor (chronisch) zieke kinderen. Slaap wordt nog altijd onderschat als het gaat om de medicinale kracht van rust tijdens het fysieke herstel van kinderen. De e-learning heeft als doel om zowel zorgverleners als ouders bewuster te maken van slaap als een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de jaren van groei, ontwikkeling en bij ziekte en herstel.

Kinderen die kampen met een chronische aandoening of ziekte slapen vaak slecht. Niet alleen in het ziekenhuis, maar zeker ook thuis. Oplossingen die zieke kinderen in staat stellen thuis te herstellen kunnen ervoor zorgen dat ze beter slapen, omdat ze in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen verblijven. Goed, en voldoende slapen is voor deze kinderen van grote meerwaarde. Maar goed slapen is feitelijk voor alle kinderen belangrijk. De e-learning helpt artsen, ouders en iedereen die met kinderen werkt het belang daarvan ook in te zien.

“Voldoende goede slaap zorgt namelijk voor een beter herstel, een betere afweer, betere therapietrouw, minder depressies maar zorgt er ook voor dat iemand beter onthoudt wat overdag is geleerd", vertelt onderzoeker Olaf Verschuren van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.

E-learning 'Slaap bij Kinderen'

De e-learning 'Slaap bij Kinderen' is een interactief programma. Het biedt informatie over de fysiologie en het belang van slaap en veel voorkomende slaapstoornissen en slaap tijdens de ontwikkeling van kinderen. “Gezien de negatieve invloed van slaapproblemen op de ontwikkeling van kinderen, is het van belang dat zorgverleners kennis hebben over slaap. Tijdens de verschillende opleidingen komt het onderwerp ‘slaap’ niet of nauwelijks aan bod. Niet gek dus dat er weinig aandacht is voor dit onderwerp. Om daar verandering in te brengen, hebben we het initiatief genomen om scholing te realiseren op het gebied van slaap bij kinderen”, aldus Verschuren.

De e-learning start met een stripverhaal over slaap. De module biedt daarnaast de nodige kennis over slaap en praktische tips voor de praktijk. Die tips zijn verzameld in een overzichtelijke infographic. Verder worden in de e-learning diverse slaapproblemen besproken aan de hand van een slaapdagboek. “Ik hoop dat onze zorgverleners die de module hebben doorlopen in de contacten met kinderen en hun ouders naar slaap gaan vragen. Het aandacht hebben voor en het mogelijk signaleren van problemen met slaap is al een belangrijke eerste stap", besluit Verschuren.

De e-learning 'Slaap bij Kinderen' is voor medewerkers van het UMC Utrecht te vinden via ULearn. Ouders en andere geïnteresseerden kunnen de e-learning hier vinden.