UMC Utrecht werkt aan 3D-printer voor biologische hartpleister

Het UMC Utrecht is bezig met de ontwikkeling van een 3D-printer die van biologisch afbreekbaar materiaal zulke kleine vezels maakt, dat onderzoekers daarmee een soort pleisters kunnen maken om het hart te repareren. Onder meer mechanisch ingenieur Miguel Dias Castilho werkt hier aan bij de afdeling Regenerative Medicine Utrecht (RMU).

Binnen het RMU werken onderzoekers aan nieuwe therapieën om het lichaam te helpen herstellen na bijvoorbeeld een verwonding, als gevolg van veroudering of door een ziekte zoals kanker. Voor weefselherstel is het lichaam afhankelijk van transplantatie of kunstmatige vervanging. Daarom ontwikkelen onderzoekers van RMU oplossingen voor weefselregeneratie.

3D-printer biologisch materiaal

Dat gebeurt onder meer door structuren te printen van lichaamseigen materiaal, die lijken op weefsels van het menselijk lichaam. Mechanisch ingenieur Miguel Dias Castilho ontwikkelt in dit kader een 3D-printer. Dergelijke printers hebben andere criteria dan gewone 3D-printers: ze werken namelijk niet met plastic polymeren, maar met biologisch materiaal.

Dias Castilho probeert de technologie achter de 3D-printers zodanig aan te passen dat ze een polymeer (een soort draad van één soort stof) kunnen printen op een zo klein mogelijke schaal. Dat maakt de opbouw mogelijk van structuren van biologisch afbreekbaar materiaal die weefsels nabootsen. “Onze printers zijn in staat om polymeren te printen ter grootte van 1 tot 10 micrometer, net zo dik als een haar. Maar we willen nog kleiner: naar nanometers. We zijn halverwege dat proces.”

Biologische pleister

Volgens de onderzoeker is het al gelukt om met de geprinte polymeer draadjes een patch te maken die op het hart geplaatst kunnen worden als een biologische pleister. Het bindweefsel fungeert daarbij als een soort steigerwerk, waarop hartspiercellen kunnen groeien in een bepaalde vorm. Uiteindelijk kan het weefsel zo herstellen en haar functie weer terugkrijgen, zo is het idee.

Omdat zo’n biologische pleister zijn werk moet doen in een veeleisende omgeving, moet hij zo goed mogelijk lijken op hartweefsel, benadrukt Dias Castilho. “Het hart beweegt altijd. Onze patch moest daarom niet te zacht zijn, maar ook niet te stijf. En wat blijkt: hoe dunner de collageenvezels, hoe beter de patch zijn werk doet.”

Voorbereidende experimenten

Voorbereidende experimenten bij dieren zijn uitgevoerd om de eigenschappen van de patch te testen. Klinische toepassingen voor de biologische pleister moeten echter nog even wachten, eerst volgen er nog langduriger dierexperimenten.

Het is volgens Dias Castilho nog een grote stap om de patch bij patiënten te testen. “Daarvoor moet eerst de veiligheid uitgebreid worden getest, en moet hij worden goedgekeurd door regelgevende instanties. Dat kost tijd.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?