Umc's zetten in op regionale samenwerking bij innovatie

4 april 2019
Medical center
Innovatie
Nieuws

Het plan schetst volgens de NFU een actieve en verbindende rol van de universitair medische centra (umc’s) in het oplossen van gezondheidsvraagstukken dicht bij huis. "Dit rapport geeft goed de tijdgeest weer", aldus Bruins. "Het laat zien hoe umc’s steeds meer maatschappelijke instellingen worden en bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek. Waarbij het primair gaat om de mens, in plaats van om de patiënt."

Regionale samenwerking

De umc’s willen in de regio hun kennis en expertise gaan inzetten, samen met collega-ziekenhuizen, burgers, patiënten, zorgverleners, onderwijsinstituten, bedrijfsleven en zorgverzekeraars. Het schetst verder hoe partijen samen de meest urgente en regiogebonden vraagstukken op het gebied van preventie en gezond leven en zorg kunnen inventariseren. Gebruikmakend van elkaars expertise worden die vraagstukken dan vertaald in regionale kennis- en innovatieagenda’s, met afspraken over aanpak en financiering en met een focus op de behoefte van burgers.

Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG, stelt in een aanvulling op de presentatie dat de beweging naar duurzame regionale netwerken al langer gaande is. In het NFU-plan staan voorbeelden van succesvolle regionale samenwerkingsverbanden.

Garanderen kwaliteit zorg

“De gezamenlijke aanpak zorgt er voor dat we de zorg van morgen voor de patiënt dicht bij huis kunnen organiseren en de kwaliteit van de zorg kunnen garanderen. Het vorig jaar begonnen HartNet Noord-Nederland of het dit jaar gestarte Pathologie Netwerk Noord-Nederland zijn daar treffende voorbeelden van. Verder heeft het UMCG de verantwoordelijkheid om de regionale inzet van wetenschappelijk onderzoek en innovatie een verdere impuls te geven. Onze Aletta Jacobs School of Public Health bundelt de krachten om er voor te zorgen dat we meer gezonde jaren kunnen toevoegen aan ieders leven.”

Spaan (NFU) voegt hier aan toe: "Het vernieuwende aan dit plan is dat de umc’s hiermee de verantwoordelijkheid op zich nemen de regionale inzet van wetenschappelijk onderzoek en innovatie een impuls te geven. Voor de zorg van morgen, dicht bij huis. Je zou kunnen zeggen dat we daarmee een wetenschappelijk fundament leggen onder het preventiebeleid van het kabinet."

Innovatie ook implementatie

Innovatie is volgens de NFU-voorzitter meer dan onderzoek doen en de resultaten publiceren. Het gaat ook om implementatie, monitoring en evaluatie. Om de ambities uit dit plan te realiseren is dan ook een extra impuls nodig, ook financieel. “Dat aan de totstandkoming van dit plan zovelen van binnen en buiten de sector hebben meegewerkt, is een hoopvol teken. Ik roep partijen op om mee te doen, en met elkaar en gedurende een lange tijd de verantwoordelijkheid aan te gaan.”
aldus NFU-voorzitter Willy Spaan.