Search
Close this search box.
Search

Univercells ontvangt een beurs van 12 miljoen dollar

Het Beligische biotech bedrijf Univercells, opgericht in 2013, bevestigde onlangs dat het een beurs toegewezen heeft gekregen van 12 miljoen dollar door de Bill & Melinda Gates Foundation voor de ontwikkeling van een baanbrekend platform voor het fabriceren van vaccins, met als doel het drastisch verlagen van de kosten en het verhogen van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van het vaccin in ontwikkelingslanden.

Hugues Bultot, CEO en mede-oprichter van Univercells zei: “We zijn zeer vereerd om samen met de Bill and Melinda Gates Foundation te mogen werken aan het wereldwijd vergroten van de toegang tot belangrijke vaccins door de productiekosten hiervan te kunnen verlagen.”

Consortium

De ontwikkeling zal worden uitgevoerd door een consortium waarin zich ook Batavia Biosciences en Natrix Separations bevinden. Met deze samenwerking kan worden geprofiteerd van Univercells procesintensificatie en integratiemogelijkheden en –technologieën, van Natrix innovatieve single-use chromatography membrane platform en van Batavia’s vaccin ontwikkel- en produceermogelijkheden. Het doel van deze samenwerking is om een microfaciliteit voor het geïnactiveerde poliovaccin (sIPV). Deze faciliteit kan 40 miljoen doses trivalent vaccin per jaar produceren tegen een productiekostprijs van minder dan 0,15 dollarcent per dosis.

Miniaturisatie van de commerciële productie

Onder de voorwaarden van de overeenkomst zal het consortium een productieplatform ontwikkelen dat continue verwerking integreert met extreem hoge procesintensificatie. Deze combinatie zorgt ervoor dat commerciële productie wordt verkleind en kan worden ingezet op lokaal niveau in zelfstandige, kleine, microfaciliteiten met lage kosten. Het platformconcept kan worden toegepast op elk viraal vaccin en de kleinere schaal en vereenvoudigde bewerkingen die het oplevert zal hindernissen voor vaccinfabrikanten in ontwikkelingslanden verlagen met behoud van de hoge veiligheid.

José Castillo, CTO en medeoprichter van Univercells, verklaarde: “Wij zijn zeer enthousiast over de samenwerking met de Bill & Melinda Gates Foundation. Met Batavia Bioscience en Natrix Scheidingen integreert ons consortium ruime ervaring, know-how en innovatieve doch bewezen technologieën die de productiviteit enorm verhogen. We verwachten dat het gevolg hiervan de wereldwijde gezondheid een enorm boost zal geven. "

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?