UV-Radar KWF biedt persoonlijk zonadvies in strijd tegen huidkanker

11 juli 2018
Zon-strand
Apps
Nieuws

KWF Kankerbestrijding heeft samen met software-aanbieder SAP de KWF UV-radar ontwikkeld. De app moet vakantiegangers een persoonlijk zonadvies geven op basis van zonkracht en huidtype. De app werd op 7 juli gepresenteerd door RTL weerman Dennis Wilt. Bij grensovergang Hazeldonk deelde KWF ter promotie van de app zonnebrandcrème en petjes uit. 

Volgens KWF wordt kanker als gevolg van zonnestralen een steeds groter probleem. Uit onderzoekcijfers van Kantar in opdracht van KWF zou bijvoorbeeld blijken dat 30 procent van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar minstens één keer is verbrand gedurende de zomermaanden van 2017. Afgelopen april kwam de stichting daarom al met het online beschikbaar lespakket ‘Slim met de zon’ om kinderen in het basisonderwijs bewust te maken van de oorzaken van huidkanker.

UV-radar biedt persoonlijk smeeradvies

KWF Kankerbestrijding ontwikkelde UV-radar in het 'Mobile Innovation Lab' van SAP. Een werkend prototype werd al binnen een week opgeleverd. ProXcellence en Buienradar werkten er ook aan mee. UV-radar geeft een persoonlijk smeeradvies op basis van informatie over locatie, het weer en de actuele uv-straling. De app haalt deze gegevens op uit verschillende openbare databronnen en combineert ze met persoonlijke data over het huidtype van de gebruiker. Het resultaat is een individueel en actueel advies over zonbescherming. De KWF UV-radar is al beschikbaar via uvradar.kwf.nl en binnenkort ook in de Appstore. Huidkanker is de meeste voorkomende vorm van kanker in Nederland. In 2017 kregen 55.000 mensen de diagnose. UV-straling, en met name verbranding door de zon, heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, des te groter de kans op huidkanker. De kans op huidkanker verkleinen is simpel: smeren, kleren, en weren. Smeer je in met zonnebrandcrème, draag beschermende kleding en weer de zon.

Sensor op nagel voor UV-meting

Een nog persoonlijker advies op het gebied van blootstelling aan UV-straling wordt gegeven door een miniatuur device dat op een vingernagel gedragen kan worden. De Amerikaanse Northwestern University heeft het samen met L’Oréal ontwikkeld. De sensor is volgens beide partijen extreem dun en zeer licht. Op de vingernagel gedragen, kan het precies meten hoeveel iemand blootgesteld wordt aan UV-straling. Gebruikers kunnen een bijbehorende app downloaden op hun smartphone. Vervolgens hoeven ze het toestel alleen even boven de sensor te houden om – voor een vooraf ingegeven periode – de UV-blootstelling te zien. De app biedt suggestie voor minder UV-intensieve buitenmomenten en geeft aan wat gevaarlijke niveaus kunnen zijn.

Apps voor huidkanker vaak onbetrouwbaar

In mei van dit jaar bleek uit onderzoek dat apps die huid kunnen controleren op de aanwezigheid van kanker, vaak onbetrouwbaar zijn. De meeste apps komen tot een ander oordeel dan dermatologen die dezelfde huid onderzoeken. Er zit een foutmarge van ruim 60 procent in, aldus een studie van dermatoloog en melanoomexpert dr. Nicole Kukutsch van het Huidkankercentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).