Search
Close this search box.
Search

Vaccineren oefenen met 3D-simulatie game

De komende maanden zullen miljoenen Nederlanders tweemaal een coronavaccin toegediend krijgen. Die prikken worden gezet door duizenden verpleegkundigen. Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor het op de juiste manier gebruiken van een injectienaald. Het oefenen van het zetten van een prik kan nu met behulp van een 3D simulatie game. CereUp is voor zorgmedewerkers wat Flight Simulator voor piloten is.

Injectienaalden worden uiteraard voor meer doeleinden gebruikt dan alleen vaccineren. Denk aan bloedafname, het aanprikken van een infuus, bijvoorbeeld voor het toedienen van medicatie, of het aanbrengen van een katheter. Dit zijn vaak handelingen die een verpleegkundige of thuiszorg medewerker niet dagelijks uitvoeren.

“Stel dat het al een jaar geleden is dat je een katheter hebt moeten inbrengen. Dan is de kans groot dat je het protocol niet meer helemaal kent en je deze handeling graag weer even wilt oefenen”, vertelt Jos van Leeuwen, directeur en innovator van Medical Groep waar CareUp ontwikkeld is.

3D simulatie voor injectienaalden

Met de 3D simulatie game CareUp kunnen verpleegtechnische handelingen in de thuiszorg, verpleeghuizen, het ziekenhuis en op scholen nagebootst worden. Het biedt zorgmedewerkers de mogelijkheid om prikprocedures en -handelingen te oefenen zonder dat daarvoor ook echt injectienaalden gebruikt hoeven te worden. CareUp is geschikt voor het oefenen van 23 veelvoorkomende handelingen in het ziekenhuis, de thuiszorg en de intramurale zorg. Alle handelingen zijn gebaseerd op de Vilans KICK-protocollen, de landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg. Ook zijn ze geaccrediteerd door het V&VN. Ze sluiten dus naadloos aan op de alledaagse praktijk van zorgprofessionals.

De app is, zoals gezegd, een soort vluchtsimulator voor vaccineren. Gebruikers kijken niet enkel naar een instructiefilmpje, ze gaan zelf virtueel met de handeling aan de slag. “Met je vinger beweeg je je karakter op het scherm en voer je de handelingen in het protocol één voor één uit. Tussendoor zijn er pop-ups met theorie. Die combinatie maakt dat een zorgprofessional na ongeveer 10 tot 15 minuten oefenen weer precies weet hoe de handeling moet worden uitgevoerd”, aldus van Leeuwen. De 3D simulatie is bovendien een alternatief voor fysieke skillslabs. Daarbij moesten verpleegkundigen in een klas op een pop oefenen.

Vluchtsimulator voor vaccineren

De komende maanden zullen honderden, en misschien wel duizenden, verpleegkundigen ingezet worden voor een van de grootste vaccinatieprogramma’s ooit. Voor veel van deze verpleegkundigen en zorgmedewerkers is dat een handeling die ze niet dagelijks doen.

Met CareUp kunnen ze deze handelingen eerst na te bootsen in een 3D-simulatie game en zo hun kennis snel en eenvoudig uitbreiden. Elke verpleegkundige die de simulatie training goed doorloopt ontvangt bovendien een certificaat. De accreditatiepunten die ze hiermee verdienen, worden elke week bijgeschreven in het BIG-register.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?