Verzekeraars vergoeden vanaf 2024 inzet slaaprobot

15 december 2023
slaaprobot
Robotica
Nieuws

Vanaf 1 januari 2024 voegen de Nederlandse verzekeraars Zilveren Kruis en a.s.r een innovatief slaapprogramma toe aan hun aanvullende verzekeringen. Dit programma omvat de Somnox 2 slaaprobot, ontworpen om ontspanning te bevorderen door ademhalingssimulatie én een traject gebaseerd op cognitieve gedragstherapie dat wordt aangeboden via een mobiele app met coach-ondersteuning.

De integratie van dit soort programma’s in verzekeringspakketten laat zien dat er groeiende aandacht voor slaapgerelateerde gezondheidsproblemen. Ongeveer één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen, die kunnen leiden tot verhoogde stress, een hoger risico op burn-outs en zelfs een grotere kans op ongevallen. De Somnox-slaaprobot, een creatie van Julian Jagtenberg die hier al meer dan zes jaar mee bezig is, bevordert door zijn ademhalingssimulatie een betere slaapkwaliteit. Met de recente ontwikkeling van een compleet slaapprogramma onder meer bestaande uit een app en slaaprobot, breidt het bedrijf de dienstverlening uit met een persoonlijke slaapcoach en gedragstherapie.

Innovatief programma mét slaaprobot

Het innovatieve slaapprogramma symboliseert een belangrijke ontwikkeling in de gezondheidszorg, waarbij de focus verschuift naar technologische en preventieve oplossingen. Door de wetenschappelijke erkenning en de opname in verzekeringspakketten wordt de slaaprobot toegankelijker voor een breder publiek.

Verzekeraar a.s.r. benadrukt op haar website expliciet het belang van mentale gezondheid en leefstijlcoaching en ziet de slaaprobot als een passende aanvulling op hun huidige aanbod van eHealth-modules. Naast het Somnox programma, dat vanaf vanaf 1 januari 2024 wordt vergoed, omvat hun aanbod ook programma's zoals Vitalmindz en Welshop, die gericht zijn op het verbeteren van mentaal welzijn.

Nacht & Rust-app

Het belang van een goede nachtrust wordt breed erkend in de zorgsector. Naast technologie zoals zorgrobots, worden daar ook tal van andere interventies ingezet om cliënten te helpen om goed te slapen. Drie grote zorgorganisaties in Limburg hebben bijvoorbeeld onlangs gezamenlijk de Nacht & Rust-app gelanceerd, gericht op het verbeteren van de nachtrust van ouderen. Deze app, die oplossingen biedt voor slaapproblemen zoals inslaap- en doorslaapproblemen, wordt ondersteund door interventies en levensstijlaanpassingen. Hiermee wordt de focus gelegd op zowel nachtelijke zorg als dagelijkse gewoonten die de slaapkwaliteit beïnvloeden.

Terugkerend naar Somnox, streeft het bedrijf volgens de oprichter - na eerdere internationale uitbreidingspogingen die minder goed uitpakten - nu naar winstgevendheid binnen Nederland. Dankzij de steun van verzekeraars en de focus op duurzame ontwikkeling, worden in ieder geval nieuwe grote stappen gezet.