VGN verheugd over innovatiefonds gehandicaptenzorg

De inzet van technologie zou de gehandicaptenzorg vooruit helpen, maar momenteel wordt hier nog te weinig gebruik van gemaakt. Dat stellen VVD en D66. De politieke partijen willen daarom tien miljoen euro vrijmaken voor een innovatiefonds. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) toont zich tevreden.

RTL schrijft dat deze kabinetsperiode tien miljoen euro moet worden geïnvesteerd in het fonds en dat al de helft daarvan is toegezegd. Het geld is overigens niet bedoeld om direct technologische ontwikkelingen te ondersteunen, maar om het bij elkaar brengen van kennis en ideeën. Nu wordt in de gehandicaptenzorg nog te vaak opnieuw het wiel uitgevonden, stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Wie in aanmerking wil komen voor geld uit het fonds, moet kunnen aantonen dat de aangedragen ideeën de gehandicaptenzorg ook daadwerkelijk vooruit brengt. Zo moet duidelijk naar voren komen wat de toegevoegde waarde is voor zowel patiënt als zorgverlener en moeten plannen bovendien concreet zijn.

VGN: ‘concrete resultaten aangrijpen en laten zien’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) laat aan ICT&health weten zeer verheugd te zijn met het fonds. De organisatie lobbyde naar eigen zeggen al enige tijd voor meer bewustzijn rondom technologie in de gehandicaptenzorg.

“VGN ziet (slimme) technologie al heel lang als onderdeel van de oplossingen die we voor onze uitdagingen hebben, zoals personeelstekort. Het begint met kennis en expertise en kijken waar we gaan investeren”, zegt woordvoerder Johan van Ruijven.

Het balletje kwam in de politiek aan het rollen na eerste landelijke hackathon in de verstandelijk gehandicaptenzorg in april van dit jaar. die werd georganiseerd door het netwerk VG-Innovators. VG-Innovators is opgericht om innovatie binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg naar een hoger niveau te tillen.

“We gaan nu concrete resultaten aangrijpen en meer onder de aandacht brengen. Oplossingen kunnen variëren van thuismonitoring tot de inzet van robotica. Er is veel technologie beschikbaar, maar vaak vereist dit technisch inzicht, met name voor complexe oplossingen zoals het exoskelet”, aldus Van Ruijven.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?