Videoconsult gewild als communicatiemiddel met arts

25 januari 2017
Nieuws

American Well, aanbieder van videoconsults tussen dokters en patiënten, heeft een onderzoek laten verrichten naar de houding van Amerikanen tegenover videoconsults. Aangezien het bedrijf zelf zorg op afstand aanbiedt, kunnen er enige kanttekeningen geplaatst worden bij de vraagstellingen, maar de uitkomsten van de enquête onder 4100 Amerikaanse consumenten geeft op zijn minst een aardige indicatie van de behoeftes.

Reguliere controle

Het bedrijf Harris Poll voerde het onderzoek uit. De meerderheid van de ruim 4000 deelnemers geeft aan interesse te hebben in de mogelijkheden van contact met de dokter via een beeldscherm. 20% zegt zelfs van dokter te willen ruilen als een andere arts wel de optie tot een videoconsult biedt. Met name ouders met kinderen (74%) zouden graag hun zorgverlener via telehealth spreken.

Populair is de reguliere controle bij de huisarts. Maar liefst 60% van de ondervraagden geeft aan deze controles bij de huisarts, bijvoorbeeld voor diabetes of hartproblemen, graag via de video kunnen doen. Ongeveer 20% heeft interesse in de mogelijkheid om via een videoconsult ook ’s nachts een arts te kunnen raadplegen, om zo wellicht een rit naar de spoedeisende hulp te kunnen voorkomen. 79% geeft aan een videoconsult handig te vinden als ondersteuning bij zorgverlening aan een ouder of ziek familielid.

Het gaat vanzelf wel over

Minstens zo verrassend is het feit dat 69% van de deelnemers aangeeft dat het een doktersbezoek weleens uitstelt vanwege financiële overwegingen, de tijd en moeite die het kost om een afspraak te maken of het idee dat het probleem vanzelf wel over zal gaan. Omdat een videoconsult snel en gemakkelijk toegang tot zorg biedt is dit volgens de deelnemers een goed en voordelig alternatief.

Ook interessant is de uitkomst op de vraag of de deelnemers liever contact met hun arts hebben via video, telefoon of mail. Maar liefst 69% geeft aan dat video hun voorkeur geniet, tegenover 26% die het telefoongesprek bovenaan hebben staan en slechts 5% kiest voor e-mail. Dit onderzoek toont dus aan dat videoconsults hoog op hun verlanglijstje staan.

Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Kom dan op 26 januari a.s. naar het Experience congres voor de zorg in het Beatrix Theater en claim hier een GRATIS TICKET voor u en uw collega's