Vilans biedt zorgorganisaties visie op technologie

8 augustus 2016
Nieuws

Vilans is gestart met het project ‘De technologische toekomst van de zorg’ om zorgaanbieders te helpen bij de ontwikkeling van een visie op technologie. Zo moeten organisaties in staat gesteld worden om nieuwe digitale technologie op het gebied van (gezondheids)zorg in te bedden in een bredere visie.

Het project ‘De technologische toekomst van de zorg’ moet helpen bij het beantwoorden van vragen zoals:  welke innovaties kan je als organisatie aan je voorbij laten gaan en waar moet je op inspelen? Welke rol kan consumententechnologie spelen? En kunnen innovaties van start-ups een oplossing bieden.

Het beantwoorden van dergelijke vragen kan nu volgens Vilans lastig zijn om te beoordelen, juist omdat het een organisatie ontbreekt aan een duurzame visie op technologie. Het project ‘De technologische toekomst van de zorg’ moet er voor zorgen dat dit oordeel gebaseerd op een duidelijke visie geveld kan worden, wanneer er weer eens een leverancier op de deur van een zorgaanbieders klopt met een aanbod van met vernieuwende oplossingen.

Momenteel is Vilans met een aantal partijen in de zorg in gesprek over hun visie op technologie. Samen gaan zij via een pilot onder de naam ‘Zinvol uitproberen’ gedurende twee weken experimenteren met nieuwe producten en technologieën. Denk aan het uitproberen van consumentenelektronica, quantified self (technologie die geïntegreerd is in het leven van de cliënt, met als doel informatie te verzamelen over zichzelf en hiervan te leren), Virtual Reality en drones. Alle kennis en inzichten die dit oplevert, bundelt Vilans naar eigen zeggen in een handreiking voor visievorming.

De eerste reeks experimenten heeft in juli plaatsgevonden met bestaande technologieën. De tweede ronde vindt plaats in september. Met start-ups in samenwerking met Utrecht Inc. experimenteert Vilans in deze ronde voornamelijk met technologieën die nog in een concept- of ontwikkelfase zitten.