Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
27 februari 2018
Artikel delen

Vilans biedt zorgprofessionals inspiratiebox met selectie e-health

Kennisinstituut Vilans komt met een inspiratiebox waarin het mogelijkheden op een rijtje zet om met digitale toepassingen zorgverleners te ondersteunen in hun werk. De inspiratiebox moet het makkelijker maken voor zorgprofessionals om de juiste toepassingen te vinden waarmee zij het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer kunnen maken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vilans timmert de afgelopen jaren in toenemende mate aan de weg als het gaat om de inzet van digitale technologie om zorgverlening aan kwetsbare groepen in de samenleving te verbeteren. Eerder in februari kwam het instituut al met een ‘Functiewijzer Domotica voor de intramurale dementiezorg’. Het doel van deze functiewijzer is om zorgorganisaties te helpen bij het inzetten van domotica in de dementiezorg. Het maakt deel uit van het project Leven in vrijheid, leefcirkels XL, dat meer vrijheid in de intramurale zorg met behulp van domotica nastreeft

Met de inspiratiebox streeft Vilans een vergelijkbaar doel na. ‘Technologie heeft een grote impact op ons leven en op ons werk. Maar de impact van technologie op het leven van veel cliënten is vrij klein, omdat het gebruik ervan voor hen nog niet vanzelfsprekend is.’ De inspiratiebox biedt geen overzicht, maar een selectie van technologieën en apps die zorgprofessionals kunnen gebruiken bij hun werk.

Vergroten betrokkenheid cliënten met technologie

De inspiratiebox is tot stand gekomen in samenwerking met zorgorganisaties Bartiméus, Dichterbij, Koraal, Schakelring, Solis en SWON. Het behoort tot het project ‘Inclusieve samenleving met inzet van technologie’ waarin is onderzocht hoe de inclusie van hun cliënten vergroot kon worden, met inzet van technologie. Daaruit zijn de thema’s en technologische oplossingen van de inspiratiebox voortgekomen.

Thema’s in de inspiratiebox zijn onder meer Stimuleren van beweging, Prettig wonen, Ontspanning en vermaak en Ondersteuning bij dagstructuur. Bij elk thema wordt een aantal beschikbare digitale toepassingen aangedragen. Bij Stimuleren van beweging zijn dat onder meer activiteitenmeters, computerspellen, mobiele games zoals Pokemon Go en zorgrobot Zora.

De inspiratiebox kan als pdf gedownload worden en beslaat ruim 90 pagina’s.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen