Vilans wil ervaring met gps-technologie inzetten voor leefcirkelconcept

18 oktober 2017
Nieuws

Samen met de zorgorganisaties TanteLouise en Zonnehuisgroep Amstelland is e-health instituut Vilans met een project begonnen onder de titel Leefcirkels XL. Het doel is om mensen met dementie in wooncomplexen meer vrijheid en veiligheid te bieden met goed functionerende en draagbare technologie. Om de huidige resultaten te verbeteren, zoekt Vilans naar partijen met kennis en ervaring met nieuwe versies van deze gps-technologie.

In een eerdere fase heeft Vilans met de zorginstellingen het leefcirkelconcept ontwikkeld. Mensen met dementie die op een gesloten afdeling in een verpleeghuis wonen, kunnen met hulp van technologie van de afdeling af. Zorgorganisatie TanteLouise (het besloten deel) heeft dit bestaande concept uitgebreid door ook vrijheid buiten de locatie aan te bieden: Leefcirkels XL. Dit systeem gebruikt gps-technologie. De cliënten reageren hier positief op, maar er zijn nog belangrijke verbeterpunten, onder andere op het gebied van veiligheid.

Criteria voor goede systemen

Om na te gaan welke systemen goed werken, wil Vilans nu een lijst met criteria doornemen met betrokken partijen zoals mantelzorgers, zorgverleners en experts van systemen doorlopen. Met de kennis van gebruikers en leveranciers van gps-technologie wil Vilans er voor zorgen dat ouderen uiteindelijk meer vrijheid ervaren dankzij deze techniek.

Vilans-adviseur Johan van der Leeuw zegt hierover: “Om een cliënt ook buiten het gebouw meer bewegingsvrijheid te geven gebruiken veel organisaties geofencing. Een afgebakend gebied rondom de locatie geeft aan hoe ver een bewoner vrij kan lopen. Wanneer hij het gebied verlaat, ontvangt de zorgverlener een signaal.”

Maar als de geofencing niet goed werkt, kan dit leiden tot vervelende situaties. Cliënten kunnen dan bijvoorbeeld op een drukke straat terecht komen. Dit soort onwenselijke en onveilige situaties moeten voorkomen worden. Daarom zoekt Vilans gps-systemen die wél overal werken. Het doel is gps-technologie in de zorg in beweging te krijgen en te houden.