In een eerdere fase heeft Vilans met de zorginstellingen het leefcirkelconcept ontwikkeld. Mensen met dementie die op een gesloten afdeling in een verpleeghuis wonen, kunnen met hulp van technologie van de afdeling af. Zorgorganisatie TanteLouise (het besloten deel) heeft dit bestaande concept uitgebreid door ook vrijheid buiten de locatie aan te bieden: Leefcirkels XL. Dit systeem gebruikt gps-technologie. De cliënten reageren hier positief op, maar er zijn nog belangrijke verbeterpunten, onder andere op het gebied van veiligheid.
Criteria voor goede systemen
Om na te gaan welke systemen goed werken, wil Vilans nu een lijst met criteria doornemen met betrokken partijen zoals mantelzorgers, zorgverleners en experts van systemen doorlopen. Met de kennis van gebruikers en leveranciers van gps-technologie wil Vilans er voor zorgen dat ouderen uiteindelijk meer vrijheid ervaren dankzij deze techniek.
Vilans-adviseur Johan van der Leeuw zegt hierover: “Om een cliënt ook buiten het gebouw meer bewegingsvrijheid te geven gebruiken veel organisaties geofencing. Een afgebakend gebied rondom de locatie geeft aan hoe ver een bewoner vrij kan lopen. Wanneer hij het gebied verlaat, ontvangt de zorgverlener een signaal.”
Maar als de geofencing niet goed werkt, kan dit leiden tot vervelende situaties. Cliënten kunnen dan bijvoorbeeld op een drukke straat terecht komen. Dit soort onwenselijke en onveilige situaties moeten voorkomen worden. Daarom zoekt Vilans gps-systemen die wél overal werken. Het doel is gps-technologie in de zorg in beweging te krijgen en te houden.
ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.