Virtual reality bevordert welzijn dementie patiënten

Eerder deze maand verdedigde Yuan Feng haar promotieonderzoek naar het bevorderen van het welzijn van mensen met dementie. Met haar onderzoek toonde zij aan dat technologie een positieve invloed heeft op het psychosociale welzijn van dementie patiënten. Onder andere door ze met behulp van gesimuleerde zintuiglijke interactieve ervaringen, zoals virtual reality, dichter bij de natuur en buitenlucht te brengen.

Voor haar promotieonderzoek werkte Yuan Feng, die afstudeert aan de faculteit Industrial Design van de TU/e, samen met Vitalis Berckelhof, een woonvoorziening voor ouderen met en zonder dementie in Eindhoven. Dergelijke zorginstellingen zijn continu op zoek naar nieuwe manieren om het psychosociale welzijn van cliënten te bevorderen en zo de kwaliteit van leven te verbeteren. Technologische oplossingen, zoals virtual reality therapie, komen daarbij steeds vaker in beeld.

Therapie met virtual reality

Feng onderzocht onder andere hoe bij mensen met dementie dankzij virtual reality therapie, de samensmelting van fysieke en digitale werelden, jeugdherinneringen gestimuleerd kunnen worden. Belangrijk speerpunt daarbij was het makkelijker maken van technologische oplossingen. Daarvoor implementeerde zij een interactieve installatie genaamd Closer to Nature in Vitalis Berckelhof. Die oplossing was gebaseerd op een eerder onderzoek.

Voor haar onderzoek maakte zij vervolgens gebruik van methoden zoals iteratief ontwerpen, empirische studies en experimenten. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van jeugdherinneringen van dementie patiënten die op een boerderij opgegroeid zijn. Daarvoor werd een fysieke waterpomp gecombineerd met een virtuele videofeed. De client bediende de waterpomp waarna in de video dieren te zien waren die kwamen drinken. Zo combineerde Feng voor haar onderzoek de fysieke, tastbare, wereld met een virtuele interactie. Uit het onderzoek bleek dat de therapie die van deze combinatie gebruikmaakt, bijdraagt aan het stimuleren, en vasthouden, van jeugdherinneringen bij dementie patiënten.

Sociale robot met augmented reality

In een ander deel van haar onderzoek speelde een sociale robot, zoals we die ook al bij diverse instellingen voor ouderen-, gehandicaptenzorg en ziekenhuizen ingezet worden, een prominente rol. Feng combineerde in haar onderzoek de sociale robot met een augmented reality-display. Doel van die methode was het uitlokken van positieve emotionele reacties en faciliteren van multimodale interacties.

De kennis die in het promotieonderzoek opgedaan is, kan gebruikt worden voor vervolgonderzoek. Onderzoek dat moet leiden tot de ontwikkeling van nog meer innovatieve technologische toepassingen. Oplossingen die allemaal kunnen bijdragen aan het bevorderen van het psychosociaal welzijn en de kwaliteit van leven van dementie patiënten.

Yuan Feng verdedigde haar cum laude proefschrift getiteld Context-Enhanced Human-Robot Interaction: Exploring the Role of System Interactivity and Multimodal Stimuli on the Engagement of People with Dementia. Ze werd begeleid door Matthias Rauterberg, Jun Hu, en Emilia Barakova. Andere belangrijke betrokken partijen: Vitalis Berckelhof , China Scholarship Council.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?