Virtual Reality in ouderenzorg voor verbetering kwaliteit van leven

di 1 november 2016 - 14:50
Nieuws

Australisch bedrijf Build VR zet hun expertise op het gebied van Virtual Reality in om het leven van mensen met dementie te verbeteren. Het techbedrijf ontwikkelde de Solis VR unit, een Virtual Reality headset voor ouderen met dementie.

In Nederland zijn momenteel ruim 270.000 patiënten met dementie, volgens Stichting Alzheimer Nederland. Dit aantal zal door vergrijzing toenemen. In Australië zijn er 353.800 mensen gediagnosticeerd met de ziekte. Ook hier is een stijging waarneembaar. Virtual Reality kan ingezet worden de kwaliteit van leven van deze groeiende groep patiënten te verhogen. Australisch techbedrijf Build VR ontwikkelde hiervoor de Solis VR unit.

Injectie van ‘fun’

De aanleiding tot ontwikkeling van de Solis was persoonlijk: de vader van oprichtster Sally Darling had dementie. Het viel haar en medeoprichter Marc Pascal op dat veel verpleeghuizen zich met name richten op comfort, waarbij er weinig ruimte is voor ‘fun’. De headset biedt afleiding voor patiënten die zich vervelen, of repetitief gedrag vertonen.

Nieuwe ervaringen en nostalgie

De technologie geeft ouderen de mogelijkheid iets nieuws te ervaren, zonder hun bed of huisvesting te verlaten. De gebruiker start de reis in een atrium, waarin vijf schilderijen hangen. Deze schilderen verbeelden de thema’s waaruit de gebruiker kan kiezen: reizen, avontuur, dieren, relaxen of onder water wereld. Wanneer de gebruiker naar een schilderij kijkt, start een 360-graden filmpje. Het filmpje kan bijvoorbeeld een kano-tocht laten zien, een scuba duik laten meemaken of de gebruiker laten plaatsnemen in een Italiaanse gondola. Voor sommige ouderen brengt het gevoelens van nostalgie; met de Virtual Reality headset keren ze bijvoorbeeld voor even terug naar hun thuisland.

Fan van technologie

Hoewel vaak het stigma overheerst dat ouderen een aversie hebben tegen technologie, ervaren Marc Pascal en Sally Darling dat anders. De ouderen waarmee zij in contact komen zijn stuk voor stuk positief. Niet alleen vinden ze de ervaring mooi, maar ook genieten ze van het feit dat juist zij de nieuwste technologie uit mogen proberen. Het geeft een speciaal gevoel, aldus Marc Pascal.

Verzorger doet ook mee

Sommige verzorgers reageren in eerste instantie achterdochtig op de nieuwe technologie. Nadat zij echter zien hoe goed de bewoners op de technologie reageren, en hoe makkelijk de technologie in gebruik is, vinden ook zij het interessant, aldus Pascal en Darling. Om verzorgers meer te betrekken bij de beleving, ontwikkelde Build VR een synchronisatie tussen de headset en een tablet. Met deze toevoeging kan de verzorger meekijken met de patiënt. Niet alleen kan de verzorger de patiënt hiermee gidsen, het geeft ook inzicht in wat patiënten wel en niet leuk vinden.

Toekomstplannen

Marc Pascal hoopt in de toekomst een interactief, persoonlijk profiel voor elke patiënt met dementie aan te kunnen leggen. Hierop vindt de patiënt meer persoonlijke content. Zo kunnen minder mobiele patiënten een verjaardag meemaken alsof zij erbij zijn, of een tour maken door het nieuwe huis van hun kleinkind. Zo krijgt elke patiënt een op maat gemaakt atrium. Zeker in de wereld van dementie is het waardevol om zo herinneringen te kunnen herbeleven.

Build VR is gevestigd in Victoria, Australië. Het bedrijf specialiseert zich in virtual reality, virtual tours en 360° fotografie en video. In uitgave 5 van ICT&health, die 4 november uitkomt, is een artikel te lezen van het Nederlandse bedrijf YellowBird, dat voor de zorg de VR-toepassing VR-iendje ontwikkelde, waarmee gebruikers real-time contact kunnen hebben met hun thuisomgeving.