Search
Close this search box.
Search

Virtuele consulten met internisten leiden tot minder doorverwijzingen

Sinds 2017 kunnen huisartsen in de Zuid-Limburgse regio Westelijke Mijnstreek internisten van het Zuyderland Medisch Centrum middels een zogenoemd e-meedenkconsult digitaal consulteren. Een vorm van anderhalvelijnszorg die er toe leidt dat het aantal doorverwijzingen naar de poli interne geneeskunde daalt. Onderzoek dat deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde gepubliceerd is, heeft dat aangetoond.

Sinds het begin van de virtuele consulten, twee jaar geleden, hebben Limburgse huisartsen al voor meer dan 1000 patiënten een internist van het Zuyderland op deze wijze geconsulteerd. Vaak waren dat patiënten die normaal doorgestuurd zouden worden naar een specialist in het ziekenhuis.

Minder doorverwijzingen in stijgende trend

Dankzij de inzet van deze e-meedenkconsults bleek dat bij acht van de tien patiënten de behandeling op basis van advies van de internist door de huisarts zelf voortgezet kon worden. Deze patiënten hoefden dus niet doorverwezen te worden. Daardoor daalde het aantal directe verwijzingen naar het Zuyderland in een periode dat landelijk juist sprake was van een toename.

Bij de zogenoemde anderhalvelijnszorg wordt door artsen en medisch specialisten intensief samengewerkt. Dat gebeurt vaak in speciale medische centra, niet in het ziekenhuis. Dit leidt weliswaar tot goede en goedkope zorg, met tevreden patiënten, maar nog niet tot minder drukte op poli’s en in ziekenhuizen. Dat is wel het geval bij de inzet van virtuele consulten, zo blijkt uit de resultaten in Zuid-Limburg.

Daarmee zijn de e-meedenkconsulten van het Zuyderland het volgende Zuid-Limburgse voorbeeld waarbij aantoonbaar minder patiënten naar het ziekenhuis worden doorverwezen dankzij de inzet van anderhalvelijnszorg.

Ook in de regio Maastricht wordt anderhalvelijnszorg met succes ingezet. Het Maastricht UMC+ en huisartsen hebben daar in 2014 de Stadspoli opgezet. Daar wordt zorg dichtbij de wijkbewoners, buiten het ziekenhuis geleverd. Door de inzet van specialisten op de stadspoli kan de druk op de specialistische zorg in het ziekenhuis worden verminderd, kunnen patiënten sneller worden geholpen en kunnen bovendien kosten worden bespaard.

Uitbreiding virtuele consulten

Het succes van de e-meedenkconsulten heeft er toe geleid dat huisartsen voor steeds meer specialismen een internist of specialist virtueel kunnen raadplegen. Cardiologie, Gynaecologie, Kindergeneeskunde, Longziekten, Maag-darm-leverziekten, Geriatrie, Neurologie, Heelkunde en Reumatologie zijn daar nu actief mee.

In de Zuid-Limburgse regio werken een aantal partijen al jaren samen aan duurzame en toekomstbestendige zorg. De virtuele consulten zijn onderdeel van het samenwerkingsverband ‘Anders Beter. Daaraan nemen onder meer MCC Omnes, patiëntenorganisatie Burgerkracht Limburg,zorgverzekeraar CZ en Zuyderland Medisch Centrum deel.

Zuyderland Medisch Centrum, MCC Omnes en zorgverzekeraar CZ zijn voornemens om, samen met de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht, de effecten van e-meedenkconsulten ziekenhuisbreed te evalueren.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?