Search
Close this search box.
Search

Vital10, SamenGezond bundelen leefstijladvies

E-health platform Vital10 gaat samenwerken met online gezondheidsprogramma SamenGezond. De twee ondernemingen willen gezamenlijk persoonlijk leefstijladvies eenvoudiger toegankelijk maken voor een breed publiek. De koppeling van hun e-health-oplossingen moet het mogelijk maken om interventies en een netwerk van professionals op het gebied van zorg en gezondheid aan elkaar te verbinden. Zorgverzekeraar Menzis ondersteunt het initiatief.

Vital10 en SamenGezond willen een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) digitaal beschikbaar stellen zonder indicatie. Hierdoor wordt leefstijladvies toegankelijk voor een breed publiek. De eerste stap is gezet door het bieden van een online leefstijladvies door erkende Visiom leefstijlcoaches, aangesloten bij Vital10 aan verzekerden in het Leefkracht collectief van Menzis. Het leefstijladvies is volgens Menzis tegen betaling ook beschikbaar voor deelnemers die niet verzekerd zijn bij de zorgverzekeraar.

Na het eerste gesprek met de leefstijlcoach bieden de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van Vital10 en SamenGezond nog 10 weken informatie en stimulans om de besproken stappen ook echt te zetten. Daarnaast kunnen ook andere parameters zoals bloeddruk en suikerwaarden worden gemonitord. Dit om inzicht en bewustwording in de relatie ziekte en leefstijl te vergroten. De leefstijlcoach houdt in de gaten hoe het gaat en is beschikbaar voor advies of vragen.

Zorg-op-afstand, zelfmanagement

Vital10 is opgezet door internist Sabine Pinedo en cardioloog Roderik Kraaijenhagen (zie ook het artikel in ICT&health 5, 2018). Doel van het Vital10 platform is om mensen met een combinatie van zorg op afstand en zelfmanagement gezond te maken of te houden. In de afgelopen jaren heeft Vital10 ook samenwerkingsverbanden gesloten met onder meer KPN en Siemens Healthineers om preventieve zorg thuis te bieden.

Pinedo: “Gezondheidsproblemen kunnen van grote impact zijn en voor onzekerheid zorgen. Het is dan fijn om van een professional te horen dat je op de goede weg bent en de juiste dingen doet.” Daarnaast zien Pinedo en Kraaijenhagen dat door alle informatie die er is over het verbeteren van je leefstijl, men niet altijd meer weet wat nu juist is, aldus een gezamenlijk persbericht.

Verlagen drempel

De drempel om voor leefstijladvies naar de huisarts te gaan, is ook hoog. Die kan worden verlaagd wanneer een huisarts mensen een programma kan aanbieden dat helpt hun leefstijl te verbeteren en kan doorverwijzen naar (gecertificeerde) aanvullende expertises voor de mensen die het nodig hebben. Het online gezondheidsprogramma SamenGezond – inclusief bijbehorende app – en de persoonlijke gezondheidsomgeving van Vital10 moeten hier handvatten bieden, stelt Jeroen Pronk, Manager SamenGezond

SamenGezond is volgens Pronk voor iedereen toegankelijk en geeft de deelnemer inzicht in zijn/haargezondheid. “Met een online coach, tips, blogs en uitdagingen geeft SamenGezond het een steuntje in de rug om aan je gezondheid te werken, je fitter te voelen en meer uit je gezondheid te halen.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?