Vitalys zet slimme bril in bij maagverkleinende operaties

Chirurgen van Vitalys, de kliniek tegen overgewicht, gaan de slimme bril gebruiken tijdens maagverkleinende operaties. Uit onderzoek en tests is gebleken dat de zogenoemde smart glasses een indirect, positief, effect hebben op het herstel van patiënten na een dergelijke operatie. De slimme bril stelt chirurgen in staat om tijdens een operatie intercollegiaal te overleggen met chirurgen die op afstand via de camera van de bril kunnen meekijken.

Na een aantal uitvoerige tests bleek dat de chirurgen van Vitalys erg enthousiast waren over de smart glasses. Het komt regelmatig voor dat een chirurg tijdens een operatie de expertise van een collega-chirurg nodig heeft. De slimme bril biedt de mogelijkheid om dat snel en veilig te kunnen doen.

“Wekelijks komt het voor dat wij tijdens een operatie een paar extra ogen van een collega laten meekijken. Die collega bevindt zich op dat moment meestal elders in het ziekenhuis of thuis. Als hij naar het operatiekamercomplex moet komen, kost dan vaak veel tijd. Tijd die de patiënt langer doorbrengt op de operatietafel en tijd die de operatieassistenten en anesthesiemedewerkers extra moeten werken”, vertelt Bart Witteman, bariatrisch chirurg van Vitalys.

Meekijken en overleg via de slimme bril

De slimme bril van Rods&Cones maakt in de operatiekamer via een beveiligde verbinding contact met een server. De chirurg die op afstand wil meekijken, of met zijn collega die de operatie uitvoert wil overleggen, logt daarvoor in op die server. Vervolgens kan hij de operatie live bijwonen.

Tijdens het meekijken kan de chirurg op afstand ook de optische zoomlens van de bril bedienen om een duidelijker close-up beeld te krijgen. Eventuele aanwijzigingen die hij wil geven kunnen live op het scherm getekend worden. De chirurg die de operatie uitvoert kan op zijn beurt zijn collega én de aanwijzingen zien als projectie in zijn bril. Dankzij de ingebouwde microfoon en headset kunnen de chirurgen ook met elkaar praten.

Deze video laat zien hoe de chirurgen van Vitalys de smart glasses gebruiken.

De maagverkleinende operaties van Vitalys worden uitgevoerd in het operatiekamercomplex van Rijnstate. De implementatie van de smart glasses past prima binnen de digitale ambitie van het ziekenhuis. Daarvoor worden in het Rijnstate onder andere diverse technologische mogelijkheden geïmplementeerd die ervoor moeten gaan zorgen dat er steeds meer zorg op afstand verleend kan worden.

By Vitalys wordt de slimme bril ingezet als extra paar ogen tijdens een operatie. Er zijn uiteraard veel meer situaties waarbij smart glasses een uitkomst kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan het meekijken met een chirurg tijdens de opleiding. Een toepassing die zeker ten tijde van de coronacrisis zijn intrede deed.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?