Vloeibaar circuit board voor heart-on-a-chip

Heart-on-a-chip modellen bestaan al enkele jaren. Daarbij worden levende hartspiercellen op een computerchip gekweekt. Op die manier kan met deze microfluïdische apparaten een menselijk hart op microschaal worden nagebootst. Het is een waardevolle ontwikkeling die ingezet kan worden bij de preklinische ontwikkeling van medicijnen. Voor zijn promotieonderzoek ontwikkelde Aisen Gabriel de Sá Vivas een zogenoemd fluidic circuit board. Eind november verdedigde hij zijn proefschrift.

De Sá Vivas was op zoek naar een oplossing voor een van de meest complexe uitdagingen bij de ontwikkeling van heart-on-a-chip apparaten. In de praktijk is het opzetten van de celculturen op deze systemen vaak erg complex. Door de bijzonder kleine schaal van het heart-on-a-chip is de omgeving van de cellen bijzonder gevoelig voor veranderingen.

Heart-on-a-chip

De grootste uitdaging, voor alle organ-on-a-chip ontwikkelingen, ligt in het aansluiten van alle microfluïdische buizen, de zogenoemde microfluïdische interfacing. De oplossing die Aisen Gabriel de Sá Vivas ontwikkelde maakt gebruik van een door hem ontwikkeld fluidic circuit board, een vloeibaar circuit met standaardverbindingen om heart-on-a-chip-apparaten zonder buisjes met elkaar te verbinden.

Het complexe proces voor het verbinden van de componenten met buizen wordt daardoor overbodig. “Ik gebruikte ISO 22916 en industriële standaardverbindingen voor de verschillende microfluïdische componenten. Organ-on-Chip apparaten kunnen echt profiteren van het overnemen van verbindingsstandaarden”, aldus Vivas.

Mirco-omgeving

Vivas ontwikkelde voor zijn onderzoek een nieuw heart-on-a-chip om de werking van zijn uitvinding aan te tonen. Daarvoor combineerde hij hartcellen en endotheelcellen gedifferentieerd uit menselijke pluripotente stamcellen. Deze cellen kunnen zich tijdens de groei in verschillende cellen van het menselijk lichaam doorontwikkelen.

Door de cellen elektrisch te stimuleren met behulp van een speciaal deksel van 3D-geprinte elektroden, wordt een realistischere samentrekking van het hartweefsel gecreëert. Daardoor ontstaat een realistischere micro-omgeving voor het testen van geneesmiddelen.

Aisen Gabriel de Sá Vivas was promovendus in de onderzoeksgroep Biomedical and Environmental Sensorsystems (BIOS; faculteit EEMCS). Zijn begeleiders waren Prof Dr Robert Passier en Prof Dr Ir Alfred van den Berg (beiden onderdeel van MESA+). Vivas verdedigde onlangs zijn proefschrift, getiteld “Microfluidic and Microengineered Systems for Automated Cardiac Organ-on-a-Chip Tissue Culture”.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?