Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
18 december 2018
Artikel delen

VUmc ontwikkelt feedback-app voor begeleiders coassistenten

De locatie VUmc van het Amsterdam UMC heeft een app ontwikkeld die bedoeld is als een gids voor begeleiders van coassistenten. Met behulp van de app moet het geven van feedback van die begeleiders door verbeterd worden, in eerste instantie in een pilot op de klinische werkplek zelf. De app is ontwikkeld met steun van een innovatiesubsidie van het VUmc.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Uit onderzoek blijkt volgens de ontwikkelaars van de feedback-app dat het geven van adequate feedback waar een individuele coassistent iets aan heeft, niet eenvoudig is. Zo geven coassistenten aan dat er te weinig concrete feedback wordt gegeven. Ook herkennen ze de feedback niet als zodanig. Het trainen van begeleiders in het geven van feedback gebeurt nu niet op de werkvloer, maar vaak in een workshop met een acteur. Dat is echter een tijdrovende methode.

Begeleider kan ‘on the job’ leren

“Het grote voordeel van de feedback-app is dat de begeleider on the job zelf kan zoeken wat hij wil,” vertelt Anita Jacobs, onderwijskundige en arts. “Bijvoorbeeld in een avond-of nachtdienst of wanneer de aio’s en coassistent wachten op aanvullend onderzoek.”

Jacobs bedacht en ontwikkelde de app samen met coassistenten, arts-docenten, a(n)iossen, alumni, medisch specialisten, adviseurs, stafmedewerkers, informatie-experts van het Instituut voor onderwijs en opleiden en het bureau AVEQ. De app kon tot stand komen door een van de innovatiesubsidies van Vumc die in 2018 werden toegekend.

In eerste instantie zal de app ingezet worden op de klinische werkplek, zodat begeleiders daar feedback kunnen geven waar coassistenten van kunnen leren. In januari ’19 start VUmc met een pilot die op een aantal klinische afdelingen zal draaien.

Feedback-app in pilot doorontwikkeld

In de pilotfase zal de app verder worden doorontwikkeld, vertelt Hester Daelmans, programmaleider van de masteropleiding geneeskunde: “We zien deze app als een eerste stap in een proces waarin we doorontwikkelen. Uiteindelijk willen we een connectie maken met de e-portfolio’s van coassistenten. De begeleider kan selecteren welke onderdelen van het geven van feedback behandeld zijn en vervolgens mondeling feedback geven. Na bewezen effectiviteit zal hij ook toegankelijk gemaakt worden voor niet-klinische afdelingen, denk aan de huisartsenpraktijk.”

Jacobs geeft aan dat er veel animo is voor het inzetten van de feedback-app. “Andere UMC’s meldden zich al toen we nog in de planfase zaten. Opleiders VAN AIOS en praktijkopleiders van verpleegkundigen zien hier ook mogelijkheden.” Wanneer de pilotfase is afgerond, zal de app beschikbaar zijn voor zowel IOS als Android.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen