Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
13 februari 2017
Artikel delen

VUmc-team krijgt TOP-subsidie ZonMW voor big data-onderzoek

Mark van de Wiel, afdeling epidemiologie en biostatistiek van het VUmc, heeft een ZonMW Top subsidie van 675.000 euro gekregen voor het COMPUTE Cancer project. Dat maakt het VUmc bekend.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mark van de Wiel is onder meer coördinator genomics data analyse binnen het VUmc. Met het COMPUTE Cancer project moeten methoden ontwikkeld worden om  voor genomische studies beter de spreekwoordelijke spelden in de hooiberg te vinden door gebruik te maken een speciaal soort big data. Voorbeelden zijn genomische profielen van soortgelijke studies die publiek toegankelijk zijn en aan data van cellijnmodellen voor kankertherapie.

Deze aanpak moet leiden tot nauwkeurigere voorspellingen voor het behandelingseffect van tumoren en betere genomische markers voor kankerdiagnostiek. Het door ZonMW gesubsidieerde project wordt uitgevoerd in samenwerking met Lodewyk Wessels (NKI).

Van de Wiel schrijft zelf op de website van Vumc: ‘Een belangrijke onderzoekstak in onze groep is het ontwikkelen van nieuwe, efficiëntere methodes voor de analyse van genomicsdata en de predictie van klinische eindpunten. Aan de hand van de onderzoeksgegevens proberen we bijvoorbeeld de kans op metastase of overleving zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen. Op basis van objectieve evaluatie van bestaande predictiemodellen komen we tot nieuwe, efficiëntere methoden, waardoor de betrouwbaarheid van de onderzoeksuitkomsten toeneemt.’

Ruimte creëren

In totaal 10 projecten van excellente onderzoeksgroepen hebben een TOP-subsidie gekregen. Hiermee kunnen zij onderzoekslijnen vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aangaan. Zij krijgen allemaal maximaal € 675.000,- voor wetenschappelijk onderzoek dat minimaal 4 en maximaal 5 jaar duurt.

Het oogmerk van de TOP-subsidie is ruimte te creëren voor innovatieve wetenschap van excellente kwaliteit. Jaarlijks kunnen circa 7 voorstellen worden gesubsidieerd. Het TOP-subsidie instrument maakt deel uit van de vrije competitie van ZonMw en staat open voor onderzoekers  binnen het (bio)medisch en gezondheidszorgonderzoek.

ZonMw stelt deze open stimulans van de wetenschap als dé innovatiemotor voor de langere termijn te zien. De verwachte uitkomst van TOP-projecten is primair wetenschappelijke verdieping. Voorstellen die als primaire uitkomst praktisch toepasbare inzichten of producten nastreven sluiten slecht aan op de doelstelling van de TOP-subsidies.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen