VZVZ neemt dienstverlening Koppeltaal over

Stichting Koppeltaal heeft besloten de dienstverlening Koppeltaal per 1 januari 2022 over te dragen aan VZVZ (vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie). Het besluit volgt op een jarenlange samenwerking tussen leveranciers, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en VZVZ in het bestuur van Stichting Koppeltaal. De beheeractiviteiten van Stichting Koppeltaal werden in 2017 al ondergebracht bij Stichting VZVZ Servicecentrum.

Stichting Koppeltaal biedt een landelijke integratie- en informatiestandaard voor het koppelen van informatiestromen uit verschillende bronsystemen met één taal. Daarmee kunnen zorginstellingen hun EPD, e-health, ROM en andere online toepassingen met elkaar integreren. In eerste instantie werd Koppeltaal vooral toegepast in de ggz, maar de standaard is voor elke zorginstelling inzetbaar. Afgelopen zomer werd versie 2.0 van Koppeltaal geïntroduceerd, met meer functionaliteiten.

Groeiend gebruik Koppeltaal

Nu steeds meer partijen gebruik maken van de Koppeltaal-infrastructuur, vragen de processen van beheer, ontwikkeling en governance om een volwassenheidsniveau zoals VZVZ die zegt te bieden. Overname van de activiteiten van Koppeltaal door VZVZ leidt bij deze partij tot verbreding van het dienstenportfolio. Dat omvat onder meer AORTA-LSP, LSP+, MedMij, Twiin, ZORG-ID en ZORG-AB. De komende maanden zal VZVZ ruime aandacht geven aan de overdracht van Koppeltaal.

VZVZ profileert zich als de organisatie die afsprakenstelsels en generieke voorzieningen in gebruik en in beheer kan nemen. Het gaat met name om elektronische uitwisselingssystemen in de gezondheidzorg. En over generieke voorzieningen ten behoeve van alle partijen in de gezondheidszorg. Doel is om goede en veilige gezondheidszorg voor de patiënten in Nederland te bereiken. Daartoe beheert VZVZ bovengenoemde uitwisselingssystemen, die er voor moeten zorgen dat de juiste medische informatie op het juiste moment bij de juiste behandelaar en/of patiënt ter beschikking staat.

Blended care

Steeds vaker worden digitale toepassingen gebruikt ter ondersteuning en aanvulling van direct persoonlijk contact tussen behandelaar en cliënt: blended care. Om dit goed te kunnen faciliteren, is het noodzakelijk om informatiestromen uit EPD, ROM-vragenlijsten en e-health (games, modules, apps) goed met elkaar te verbinden en te integreren. Koppeltaal biedt een ‘stekkerdoos’ waarop veilig en gericht berichten en gegevens tussen systemen kunnen worden uitgewisseld binnen de muren van een organisatie.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?