Website ‘Kanker doet veel met je’ helpt met psychosociale klachten

di 30 oktober 2018 - 11:30
silhouette-1082129_960_720
Passende Zorg
Nieuws

Ruim 86 procent van de patiënten met kanker in Nederland ervaart tijdens en na de behandeling klachten en problemen op het gebied van vermoeidheid, angst, somberheid, relatie en financiën. Veel van deze patiënten zoeken geen hulp, terwijl ze daar wel baat bij zouden kunnen hebben. Daarom is de website ‘Kanker doet veel met je’ ontwikkeld, zo stelt het Trimbos Instituut.

De website ‘Kanker doet veel met je’ is vooral informatief en ondersteunend bedoeld. Zo wordt er volgens het Trimbos in gewone taal uitgelegd wat psychosociale klachten zijn, hoe mensen daarover kunt praten en welke hulp er beschikbaar is.

Informatie vaak niet goed vindbaar

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor psychosociale klachten bij kanker. Er is ook veel informatie over dit onderwerp, maar die is vaak niet goed vindbaar of onvoldoende toegankelijk voor (ex-)patiënten en hun naasten, zo blijkt. De website probeert hier verandering in aan te brengen. Op de website is in gewone taal te lezen wat psychosociale klachten zijn en welke hulp er is. Dit gebeurt aan de hand van informatieve animaties. De focus ligt op veel voorkomende klachten zoals vermoeidheid, angst, somberheid, relatieproblemen en geldproblemen. Het aanbod aan hulp (formeel en informeel) is in één oogopslag te zien. ’Kanker doet veel met je’ maakt volgens de initiatiefnemers gebruik van heldere (beeld)taal. Van Stichting Makkelijk lezen heeft de website het keurmerk ‘Gewone taal’ gekregen. Dankzij de voorleesfunctie en de mogelijkheid om de website in contrastkleuren te zien, is de website ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Website over kanker bundelt hulpmiddelen

De website zet voor vijf thema’s al bestaande informatie en hulpmiddelen overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast vinden bezoekers er praktische tips en adviezen, links naar andere websites zoals kanker.nl, en verwijzingen naar zorgverleners in de buurt. Voor oncologieverpleegkundigen is een handout beschikbaar. Op deze manier is de informatie zowel voor (ex)patiënten als voor de zorgprofessional beschikbaar. Kanker doet veel met je’ is een project van IPSO. Het project is mede mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland in samenwerking met Stichting Kanker.nl, de Nederlandse Federatie Kankerorganisaties en het Trimbos- instituut. Het Trimbos-instituut verzorgt de evaluatie van het project.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!