Search
Close this search box.
Search

De behandeling en begeleiding bij parkinson vragen om een deskundige aanpak waarbij veel verschillende specialisten zijn betrokken.

Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd

Op 18 maart is de website van Parkinson Punt Zuyd gelanceerd. Met een druk op de knop zetten Raad van Bestuursleden Esther Talboom (Zuyderland) en Michael Ehlen (MeanderGroep Zuid-Limburg) de website online vanaf de Meander-locatie Lückerheide in Kerkrade. Daarmee is er een volgende stap gezet in de doorontwikkeling van het expertisecentrum. Om dat te bekrachtigen, ondertekenden de bestuurders die dag tevens een intentieovereenkomst.

De behandeling en begeleiding bij parkinson vragen om een deskundige aanpak waarbij veel verschillende specialisten zijn betrokken. Parkinson Punt Zuyd (PPZ) dient als kennis- en expertisenetwerk voor de parkinsonzorg in heel Limburg, waarbij nu vooral wordt ingezet op de regio’s Parkstad en Westelijke Mijnstreek.

Parkinson Punt bundelt kennis en ervaring

Door deze samenwerking is alle kennis en ervaring gebundeld, zodat er steeds passende zorg op de juiste plek is voor de complexe ziekte van Parkinson. Begin vorig jaar werd al bekend dat parkinsonpatiënten die behandeld worden in het Elkerliek en het Zuyderland Medisch Centrum, de zorg waarvoor ze vroeger naar het ziekenhuis moesten nu ook thuis kunnen ontvangen via de app Sanacoach Parkinson.

De website Parkinson Punt Zuyd is bedoeld voor patiënten met parkinson en hun mantelzorgers. Op de website is onder andere informatie te vinden over het patiëntenaanbod in de regio en over de betrokken specialisten en verpleegkundigen. De website draagt bij aan het bundelen van alle kennis en ervaring voor patiënten en mantelzorgers.

Poliklinisch spreekuur

De intentieovereenkomst die maandag tussen Zuyderland en Meander ondertekend is, volgt op de oprichting van een speciale polikliniek in de MeanderGroep Zuid-Limburg (locatie Lückerheide) in december 2023. Dankzij deze polikliniek krijgen Zuyderland-patiënten hulp buiten het ziekenhuis maar bij hun vertrouwde neuroloog.

Het mogelijk maken van een poliklinisch spreekuur past helemaal bij de ontwikkeling om meer ziekenhuiszorg óók buiten Zuyderland te laten plaatsvinden. De strategie van het Zuyderland ‘De beste zorg, zo thuis mogelijk’ en die van het Meander ‘Leid je eigen leven, zo thuis mogelijk’ sluiten hier naadloos op aan. Het formeel vastleggen van de samenwerking in een intentieovereenkomst is een mooie aanvulling op het reeds bestaande vruchtbare partnerschap.

Passende zorg

Zowel de Parkinson Punt Zuyd als het poliklinisch spreekuur dragen bij aan het leveren van nog beter passende zorg voor de patiënten met de complexe ziekte van Parkinson in de regio. Meander startte ongeveer tien jaar geleden met wonen, begeleiding en zorg op een gespecialiseerde afdeling voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ondertussen is er voor deze patiënten in de regio ook dagbehandeling van Meander en NOVIzorg en zijn er consulten aan huis, uitgevoerd door de parkinsonverpleegkundige.

Ook is er de mogelijkheid van een korte opname in Parc Glana (Zuyderland Zorg) of bij Meander wanneer het even iets minder gaat. Er wordt speciale revalidatie gegeven en als het thuis wonen onverhoopt niet meer gaat, dan behoort ook intern wonen tot de mogelijkheid. Meander en Zuyderland willen samen met onder andere NOVIzorg de huidige en toekomstige uitdagingen voor de Parkinsonzorg in de regio nog beter gaan beantwoorden binnen Parkinson Punt Zuyd.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?