Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 januari 2016
Artikel delen

Weet wanneer je eet – Nieuwsoverzicht van 30 september

Ook in het overzicht: Teleconsult werkt – 3D geprinte micronaalden – Deel dit met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Weet wanneer je eet

Steeds meer mensen proberen goed op te letten wat ze eten. Ze volgen een oerdieet, gaan zelf speltbrood bakken, stoppen helemaal met brood eten of pluizen bijvoorbeeld etiketten uit op e-nummers. Dat laatste heeft overigens tot gevolg gehad dat steeds meer fabrikanten de E-nummers weer uitschrijven, dus ‘citroenzuur’ in plaats van E330. Maar over de timing van eten, hoor je eigenlijk maar heel weinig. Hoogstens: "Als je voor het slapen gaan eet, krijg je eerder nachtmerries." of: "Eet uiterlijk een uur voor je gaat zwemmen."

Onderzoekers van het Salk Institute vroegen zich daarom af of de timing van voedselinname al eens was onderzocht. Dat was niet het geval. Daarom ontwikkelden ze zelf een App, waarin vrijwilligers kunnen bijhouden wanneer ze eten. Dat doen ze door een foto te maken van alles wat ze eten of drinken.  Gill, postdoctoral associate vertelt tegenover Eurekalert: "We waren aangenaam verrast door het gemak waarmee de deelnemers er gewend aan raakten om van alles een foto te maken. De context spreekt vaak boekdelen: naast een toetsenbord, in bed, al TV-kijkend, in de auto… Dit is een voorbeeld van een nieuw type onderzoek dat mogelijk is vanwege het feit dat iedereen een Smartphone heeft."

Het volledige onderzoek is tegen betaling te bekijken. Zelf meedoen? Dat kan helaas alleen als u in de VS woont. Dan kunt de App downloaden als u uw gegevens wilt delen met de onderzoekers.

Teleconsult ingezet na operaties – geen infecties gemist

Uit een (klein) onderzoek blijkt dat Teleconsults goed kunnen worden ingezet na eenvoudige operaties. Onderzoekers van de Vanderbilt University en het Department of Veterans Affairs Medical Center in Nashville hebben gekeken naar data die is verzameld tussen mei en juni 2014. Het ging hierbij om 23 veteranen die een eenvoudige operatie kregen, waarvoor ze een of een paar nachten in het ziekenhuis werden opgenomen. 

De veteranen werden drie keer onderzocht: een keer via video, een keer via een telefonisch consult en een keer tijdens een regulier bezoek. Onderzoeker Dr. Michael Vella vertelt: "Alles wat we kunnen doen om geld te besparen en toch patiënten te blijven zien is nu belangrijk." Er werden geen infecties gemist, maar niet omdat die er niet waren: "De veteranen zijn goed in het beschrijven van hun wonden. Er was een patiënt die dacht dat er problemen waren, dus die hebben we naar binnen gehaald. En deze patiënt had inderdaad een infectie."

U kunt het onderzoek zelf tegen betaling bekijken.

Wetenschappers ontwikkelen 3D-geprinte micronaalden

Wetenschappers van de Universiteiten van Akron en Texas zijn er in geslaagd om met een 3D-printer micronaalden te ontwikkelen waarmee medicijnen kunnen worden toegediend. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in Biofabrication (artikel tegen betaling te downloaden).

Het puntje van de naald is 20 µm ‘groot’ – dat is 20 duizendste van een millimeter. Het was dan ook "een uitdaging om de naalden te maken", aldus Jae-Won Choi – een van de auteurs van het onderzoek tegenover Phys.org. Voor de naalden is bio-materiaal gebruikt, onder andere Dacarbazine (vaak gebruikt bij de behandeling van huiskanker). 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen