Search
Close this search box.
Search

Werkdruk verlagen: 28% tijdwinst dankzij slim incontinentie-materiaal

Vorige week won zorgorganisatie Evean de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ met de implementatie van Abena Nova . Slim incontinentiemateriaal dat zelf aangeeft wanneer het verzadigd is, waardoor zorgmedewerkers tijdwinst boeken en minder werkdruk ervaren. Maar hoe werkt Abena Nova precies? En waarmee moet je rekening houden als je het binnen je eigen organisatie wilt invoeren?

Evean ontving de prijs tijdens de ICT&health openingsmanifestatie van de nationale e-healthweek, uit handen van secretaris-generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS. En die benadrukte het nog maar eens: zorginnovaties zijn hard nodig omdat er over een paar jaar niet meer genoeg zorgmedewerkers zullen zijn. Een goede manier om zorgmedewerkers te ontlasten is de implementatie van slim incontinentiemateriaal, zo heeft de proef met Abena Nova op twee afdelingen van verpleeghuis Evean Oostergouw bewezen.

Slim incontinentiemateriaal

Abena Nova is voorzien van nauwkeurige, draadloos verbonden sensoren, die met een kleine clip aan het materiaal zijn bevestigd. Deze sensoren monitoren continu het verzadigingsniveau van het incontinentiemateriaal. Via een app is deze informatie real-time beschikbaar voor zorgmedewerkers. Is het incontinentiemateriaal verzadigd? Dan krijgt de verantwoordelijke collega automatisch een melding. Dit stelt medewerkers in staat om het incontinentiemateriaal van cliënten precies op het juiste moment te verschonen. Hierdoor hoeven bewoners niet meer in een nat bed te liggen, met alle schaamte en onrust die daarmee gepaard gaat, terwijl het aantal onnodige verschoningen tot het minimum kan worden beperkt.

Abena Nova in de praktijk: resultaten

In totaal hebben 12 bewoners van begin tot eind deelgenomen aan de proef met het nieuwe incontinentiemateriaal bij Evean Oostergouw. Gedurende de proefperiode nam het aantal gevallen van natte bedden met 76% af. Tegelijkertijd leidde het tot een aanzienlijke verlaging van de werkdruk. Het gemiddelde aantal verschoningen ging omlaag van 3,5 naar 2,4 per bewoner per dag; een afname van 30%. Op jaarbasis werd bij de 12 bewoners bovendien een netto kostenbesparing van € 46.000 en een tijdsbesparing van 1.609 uur aan incontinentiezorg gemeten; besparingen van respectievelijk 20% en 28%. Dit blijkt uit het eindverslag ‘Implementatie slim incontinentiemateriaal bij Evean Oostergouw’, een rapport dat op de website van Abena als pdf te downloaden is.

Implementatieteam

Een bekend struikelblok voor het succesvol invoeren van nieuwe technologie in de zorg, is de cultuuromslag die hiervoor nodig is. Regelmatig lopen zorginnovaties vast omdat er te weinig aandacht is voor de acceptatie ervan door zorgprofessionals en gebruikers. Om deze valkuil te vermijden, werd Evean gedurende het gehele traject ondersteund door een implementatieteam van Abena. Eerdere ervaringen met het invoeren van slim incontinentiemateriaal hebben namelijk geleerd dat niet één implementatietraject hetzelfde is.

Daadwerkelijke cultuurverandering

In het geval van Evean koos het management er uiteindelijk voor om vrijwel alle verantwoordelijkheden en beslissingsbevoegdheden neer te leggen bij de teams van de twee afdelingen waar Abena Nova werd ingevoerd. Zij konden zelf bepalen of ze het slimme incontinentiemateriaal überhaupt wilden gaan gebruiken, en zo ja: hoe lang en bij welke bewoners. Ook konden medewerkers in de eindevaluatie zelf aangeven of ze door wilden gaan met het gebruik ervan. Mede hierdoor ging de implementatie van Abena Nova bij Evean gepaard met een daadwerkelijke cultuurverandering binnen de organisatie.

Benieuwd naar alle resultaten en conclusies? Download het eindverslag ‘Implementatie slim incontinentiemateriaal bij Evean Oostergouw’.

Bekijk hieronder de video over Abena Nova


Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?