Search
Close this search box.
Search

WerkWeb-Autisme gelanceerd als online tool voor studie en werk

Tijdens Wereld Autisme Dag (2 april) is Werkwebautisme.nl gelanceerd. Het praktijkproject WerkWeb-Autisme (WW-A) is een e-health zelfmanagement methodiek om normaal tot hoogbegaafde mensen met autisme - en hun betrokken professionals werkgevers en naasten - te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk dat goed bij hen past.

De online gids met persoonlijk ontwikkelprofiel is ontwikkeld door de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek, Gezondheidswetenschappen UMC Groningen, het Kenniscentrum zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam, de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de Academische Werkplaats Autisme. In Nederland heeft zo’n 1 procent van de mensen een autismespectrumstoornis (ASS), kortweg autisme. Participatie in arbeid is vaak lastig voor hen.

Wetenschappelijk onderbouwd

Wat Werkwebautisme.nl volgens de initiatiefnemers uniek maakt, is dat er wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten voor zijn ontwikkeld – voor het persoonlijk ontwikkelprofiel – en daarnaast de relevante informatie rondom het thema werken en autisme bij elkaar gebracht is voor:

  • Mensen met autisme die leren, werk zoeken, werken of uitgevallen zijn
  • Voor de werkgevers
  • Voor eventuele begeleiders en ouders.

Werkwebautisme.nl biedt verder een ‘WERKboek’ met oefeningen, informatie en aandachtspunten. Het WERKboek is de Nederlandse vertaling van het door de Britse NAS ontwikkelde handboek ‘Finding Work’. Dit handboek is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde methode Supported Employment. De Nederlandse vertaling en vormgeving van het WERKboek zijn uitgevoerd door medewerkers van AutiTalent in samenwerking met het projectteam van WerkWeb-Autisme.

Drie onderdelen

De zelfmanagement e-health methodiek bestaat uit drie onderdelen:

  • De webgids/bibliotheek;
  • Het Persoonlijk Ontwikkelprofiel (afgeschermd deel);
  • Het WERKboek.


Daar waar mogelijk/noodzakelijk worden de drie onderdelen gekoppeld. Bij het invullen van bepaalde vragen kan bijvoorbeeld doorgeklikt worden naar het WERKboek. Vervolgens toont het WERKboek een aantal oefeningen, die door de persoon met autisme uitgevoerd kunnen worden.

Het ‘persoonlijk ontwikkelprofiel’ moet helpen om sneller helder te krijgen welk werk passend is en welke ondersteuning er nodig is bij het vinden of behouden van een passende studie of werk. Het beantwoordt vragen zoals: “Welk werkt past bij mijn kwaliteiten?”, “Welke hulp heb ik nodig bij stress bij studeren of op de werkvloer?” of: ”Hoe kan ik goed omgaan met sociale situaties op mijn werk?” Werkwebautisme.nl biedt daarnaast informatie en tips over autisme en werk.

Online coaching

In ICT&health 2 staat een interview met Jeanet Landsman, senior onderzoeker en projectleider bij Toegepast GezondheidsOnderzoek, een afdeling van Gezondheidswetenschappen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van WerkWeb-Autisme en vertelt onder meer over het ontwikkeltraject en de verdere doelen, zoals de wens om ook online coaching te ontwikkelen.

“Uiteindelijk willen we er naar toe, dat alle mensen die zich bezighouden met de ondersteuning van mensen met autisme voor het vinden en behouden van werk, gaan werken met WW-A.”

ICT&health 2 verschijnt op 18 april

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?