Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
9 februari 2017
Artikel delen

Westfriesgasthuis gaat toedienen van medicatie controleren via MedEye

Het Westfriesgasthuis gaat voortaan de juiste toediening van medicatie verifiëren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Het ziekenhuis zorgt er daarmee voor dat de meest kwetsbare stap in het medicatieproces, het toedienen van de medicatie aan de patiënt, extra gecontroleerd wordt. Deze maand begint de afdeling Cardiologie met de extra controle van medicatietoediening.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Deventer Ziekenhuis introduceerde eerder dit jaar na een pilot als eerste ziekenhuis kliniekbreed MedEye, destijds een wereldprimeur. Inmiddels werken er meer ziekenhuizen met het systeem van Mint Solution. Na de implementatie bij een aantal Nederlandse ziekenhuizen (zoals het Antonius Ziekenhuis in Sneek) bereidt leverancier Mint zich voor op uitbreiding naar aangrenzende marktsegmenten en andere landen.  Mint Solutions Holding heeft hiervoor in augustus 5 miljoen euro opgehaald bij bestaande en nieuwe investeerders.

De MedEye is een kleine computer met een 3D-scanner en software. De verpleegkundige controleert de medicatie die is voorgeschreven en samengesteld, haalt tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van de MedEye. Aangezien alle tabletten en capsules van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep verschillen, ziet de MedEye direct of de patiënt de juiste medicatie krijgt. Het apparaat vergelijkt de gegevens met die uit het elektronisch voorschrijfsysteem. Als die helemaal kloppen, geeft de MedEye een signaal en kan de verpleegkundige de medicijnen veilig aan de patiënt toedienen.

Belang van controle

Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors van het Westfriesgasthuis  beaamt het belang van controle bij toediening: “Naar aanleiding van literatuurstudie en interne onderzoeken hebben we een plan gemaakt voor verbeteringen van medicatieveiligheid. Na elektronisch voorschrijven stond digitale toedieningsverantwoording van medicatie hoog op de prioriteitenlijst. Eerst hebben we gekeken naar scanmogelijkheden van medicatie. Dat MedEye de medicatie direct kan verifiëren aan het bed en bovendien een scanmogelijkheid heeft is voor ons een aantrekkelijke combinatie, ook omdat alles meteen vastgelegd wordt in ons EPD.”

Jan Koppes, unithoofd van een aantal verpleegafdelingen, is vanuit het management verantwoordelijk voor medicatieveiligheid waaronder de verstrekking van medicatie aan patiënten. Als projectleider kijkt ook Koppes uit naar het gebruik van MedEye: “Patiënten kunnen ten gevolge van medicatiefouten blijvend letsel overhouden. De kans dat verkeerde medicatie of een verkeerde dosering van medicatie wordt toegediend is vanaf nu een stuk kleiner. Daarnaast is het erg prettig voor de verpleegkundigen. Wanneer de verpleegkundige verkeerde medicatie verstrekt, wordt dat een traumatische ervaring voor de verpleegkundige. Ik verwacht dus dat MedEye voor iedereen een win-winsituatie oplevert."

Fouten voorkomen

Volgens de leverancier van MedEye tonen cijfers aan dat er bij het toedienen van medicijnen nu nog bij één op de vijf patiënten iets mis gaat. CEO Gauti Reynisson stelt: “Geautomatiseerde verificatie van de medicatie aan het bed van de patiënt staat al jaren bij hoog op de prioriteitenlijst bij het Westfriesgasthuis. We merken dat steeds meer zorginstellingen daarvoor kiezen. Samen zorgen we ervoor dat we de medicatieveiligheid verbeteren en daadwerkelijk fouten voorkomen aan het bed van de patiënt.”
 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen