Search
Close this search box.
Search

Westfriesgasthuis gaat toedienen van medicatie controleren via MedEye

Het Westfriesgasthuis gaat voortaan de juiste toediening van medicatie verifiëren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Het ziekenhuis zorgt er daarmee voor dat de meest kwetsbare stap in het medicatieproces, het toedienen van de medicatie aan de patiënt, extra gecontroleerd wordt. Deze maand begint de afdeling Cardiologie met de extra controle van medicatietoediening.

Het Deventer Ziekenhuis introduceerde eerder dit jaar na een pilot als eerste ziekenhuis kliniekbreed MedEye, destijds een wereldprimeur. Inmiddels werken er meer ziekenhuizen met het systeem van Mint Solution. Na de implementatie bij een aantal Nederlandse ziekenhuizen (zoals het Antonius Ziekenhuis in Sneek) bereidt leverancier Mint zich voor op uitbreiding naar aangrenzende marktsegmenten en andere landen.  Mint Solutions Holding heeft hiervoor in augustus 5 miljoen euro opgehaald bij bestaande en nieuwe investeerders.

De MedEye is een kleine computer met een 3D-scanner en software. De verpleegkundige controleert de medicatie die is voorgeschreven en samengesteld, haalt tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van de MedEye. Aangezien alle tabletten en capsules van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep verschillen, ziet de MedEye direct of de patiënt de juiste medicatie krijgt. Het apparaat vergelijkt de gegevens met die uit het elektronisch voorschrijfsysteem. Als die helemaal kloppen, geeft de MedEye een signaal en kan de verpleegkundige de medicijnen veilig aan de patiënt toedienen.

Belang van controle

Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors van het Westfriesgasthuis  beaamt het belang van controle bij toediening: “Naar aanleiding van literatuurstudie en interne onderzoeken hebben we een plan gemaakt voor verbeteringen van medicatieveiligheid. Na elektronisch voorschrijven stond digitale toedieningsverantwoording van medicatie hoog op de prioriteitenlijst. Eerst hebben we gekeken naar scanmogelijkheden van medicatie. Dat MedEye de medicatie direct kan verifiëren aan het bed en bovendien een scanmogelijkheid heeft is voor ons een aantrekkelijke combinatie, ook omdat alles meteen vastgelegd wordt in ons EPD.”

Jan Koppes, unithoofd van een aantal verpleegafdelingen, is vanuit het management verantwoordelijk voor medicatieveiligheid waaronder de verstrekking van medicatie aan patiënten. Als projectleider kijkt ook Koppes uit naar het gebruik van MedEye: “Patiënten kunnen ten gevolge van medicatiefouten blijvend letsel overhouden. De kans dat verkeerde medicatie of een verkeerde dosering van medicatie wordt toegediend is vanaf nu een stuk kleiner. Daarnaast is het erg prettig voor de verpleegkundigen. Wanneer de verpleegkundige verkeerde medicatie verstrekt, wordt dat een traumatische ervaring voor de verpleegkundige. Ik verwacht dus dat MedEye voor iedereen een win-winsituatie oplevert."

Fouten voorkomen

Volgens de leverancier van MedEye tonen cijfers aan dat er bij het toedienen van medicijnen nu nog bij één op de vijf patiënten iets mis gaat. CEO Gauti Reynisson stelt: “Geautomatiseerde verificatie van de medicatie aan het bed van de patiënt staat al jaren bij hoog op de prioriteitenlijst bij het Westfriesgasthuis. We merken dat steeds meer zorginstellingen daarvoor kiezen. Samen zorgen we ervoor dat we de medicatieveiligheid verbeteren en daadwerkelijk fouten voorkomen aan het bed van de patiënt.”
 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?