Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Wetenschappers gebruiken smartphone om diabetes te behandelen

Onderzoekers aan de East China Normal University in Shanghai hebben een methode ontwikkelde waarbij via een smartphone de activiteit van levende cellen kan worden gemonitord. De wetenschappers zetten hierbij muizen in met diabetes waarvan de bloedsuikerspiegel met behulp van mobiele technologie in de gaten werd gehouden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De onderzoekers zetten in eerste instantie leven cellen om in ‘levende fabrieken’ die stoffen konden aanmaken, zoals insuline, om de bloedsuikerspiegel in levende muizen te reguleren op basis van externe lichtsignalen.

Hierbij werd gebruik gemaakt van Optogenetica, een relatief nieuwe methode die het mogelijk maakt om met behulp van licht specifieke neuronen aan of juist uit te zetten. Voor de controle werden aan de muizen draadloze LED-lampjes bevestigd die werden bestuurd via een smartphone. Vervolgens werden druppels bloed afgenomen om te kunnen bepalen hoeveel insuline moest worden toegediend.

Volgens de onderzoekers kan de methode worden ingezet bij een breed aantal ziektes een aandoeningen en zou de methode de weg bereiden voor een nieuw tijdperk van gepersonaliseerde en gedigitaliseerde medicijnen. Cellen zouden in potentie kunnen worden gemodificeerd zodat zij in staat zijn zelf medicinale stoffen kunnen ontwikkelen, aldus de onderzoekers.

Eind vorig jaar publiceerde de ECNU al een baanbrekend onderzoek naar het voorkomen van voetzweren, een euvel dat vaak voorkomt bij diabetespatiënten. Wetenschappers brachten destijds een studie naar buiten waarbij de inzet van keratinocyten hielp bij een sneller genezingsproces.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen