Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
13 april 2016
Artikel delen

WHO wil dat EU-lidstaten meer werk maken van e-health

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil dat EU-lidstaten meer geld vrij maken voor e-health waardoor patiënten sneller kunnen profiteren van de technologische innovaties in de zorg. In het huidige tempo zullen de doelstellingen van Health 2020 anders niet worden gehaald, zo stelt de WHO.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Health 2020 is onderdeel van de bredere strategie voor Europa, Europa 2020. Het doel hiervan is om De EU om te vormen tot een slimme, duurzame en inclusieve economie. Hierbij moeten lidstaten het gebruik van moderne, toegankelijke online diensten bevorderen waaronder in de gezondheidszorg. Een centraal focuspunt hierbij is de gelijkwaardige toegang tot zorg.

Volgens Zsuzsanna Jakab, binnen de WHO verantwoordelijk voor Europa, verbreden innovaties technologieën de scope voor de reguliere zorg door diensten te realiseren die een bredere doelgroep kunnen bereiken dan voorheen. Volgens haar zorgt de schaal die kan worden bereikt met ehealth bovendien bewezen kostenvoordelen.

Uit onderzoek door de WHO blijkt dat momenteel 69 procent van de EU-lidstaten geld beschikbaar heeft voor de implementatie van zijn nationale e-healthstrategie. 70 procent van de lidstaten heeft ook daadwerkelijk een strategie en/of beleid ten aanzien van ehealth.

M-Health nog punt van zorg

Verder is er ook aandacht voor mobile health (mhealth). Bijna de helft van de lidstaten heeft fondsen beschikbaar voor speciale mhealth-programma’s. Punt van zorg is wel dat bijna driekwart van de lidstaten nauwelijks of geen zicht heeft op de kwaliteit en veiligheid van health-apps.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen