Wilbert Zwart krijgt ASPIRE-prijs voor medicijntest op 3D-printmatrix

27 maart 2019
Wilbert-Zwart
Medicatie
Nieuws

De Amerikaanse Mark Foundation heeft Wilbert Zwart van het Antoni van Leeuwenhoek als enige onderzoeker buiten de VS een ASPIRE award toegekend. Hij krijgt daarmee 154.000 euro om onderzoek te doen naar een 3D-geprinte matrix waar uitgezaaide borstkankercellen op kunnen groeien.

Zwart en collega-onderzoeker Luis Solorio van Purdue University gaan onderzoeken of ze kankercellen buiten het lichaam alvast kunnen testen op hun gevoeligheid voor medicijnen. Ook willen ze bepalen of de reactie van de tumorcel op de medicijnen buiten het lichaam hetzelfde resultaat geeft als de effecten op de tumor in de patiënt.

Met de 154.000 euro die verbonden is aan de  ASPIRE award van de Mark Foundation for Cancer Research gaan ze uitgezaaide borstkankercellen van patiënten kort laten groeien op een 3D-geprinte matrix. "Van tevoren weet je niet altijd welk medicijn het best zal werken bij die patiënt", zegt onderzoeker Wilbert Zwart van het Antoni van Leeuwenhoek. "Dus er is behoefte aan hulpmiddelen om die keuze nog beter te kunnen maken."

De onderzoekers hopen dat de reactie van de cellen buiten het lichaam kan voorspellen of de patiënt reageert op de behandeling. In het onderzoek gaan ze daarom het lot van de cellen op de 3D-matrix vergelijken met het resultaat van de behandeling van de patiënt. Als deze techniek werkt, kan ze in de kliniek veel toevoegen, stelt Zwart. “Bovendien zou je op deze manier heel goed klinisch relevant onderzoek kunnen doen naar de biologie van uitgezaaide kanker."

Luis Solorio ontwikkelde een ondergrond (matrix) waarop uitgezaaide borstkankercellen goed kunnen groeien. Een 3D-printer maakt die matrix. 

1ste Nederlandse hoogleraar 3D-technologie

Nederland heeft sinds begin dit jaar een eerste hoogleraar 3D-technologie. Het gaat om Prof. dr. Thomas Maal, die samen met prof. dr. S.J. Bergé in 2006 het 3D lab in Nijmegen oprichtte. Dit lab richt zich op verbetering van de zorg met behulp van 3D technologie.

Nieuwe mogelijkheden met behulp van 3D-printing, zoals patiëntspecifieke virtuele operatieplanning en 3D geprinte anatomische modellen, leiden ertoe dat de zorg en het behandelplan op de wensen en situatie van de patiënt kunnen worden toegespitst. Behandelingen duren korter, er zijn minder operaties nodig, operaties worden kwalitatief beter uitgevoerd en patiënten herstellen sneller. Dit heeft een enorme impact voor de individuele patiënt en leidt tot lagere zorgkosten. Thomas Maal is met ingang van 1 november 2018 benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc.