Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
12 april 2022
Artikel delen

WZA lanceert drie thuismeetprogramma’s 

Door het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) zijn de afgelopen twee maanden drie apps gepresenteerd waarmee diverse patiënten thuis voorlichting ontvangen over hun ziekte én hun klachten effectief kunnen monitoren. Het gaat om thuismeetprogramma’s omtrent coloscopie, astma en COPD.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Er zijn drie nieuwe thuismeetprogramma’s gelanceerd in het WZA: Scopie-Connect, COPD-Connect en Astma-Connect. Het eerste programma begeleidt patiënten vanuit huis voor het traject van een  kijkoperatie in de darmen (coloscopie). De programma’s voor COPD en astma helpen patiënten om zo goed mogelijk hun chronische longziekte te monitoren en er zo goed mogelijk mee om te gaan. Bij alle drie de programma’s hoort een speciale op maat gesneden app.

Thuismeetprogramma’s zijn trending

Zorg op afstand door ziekenhuizen blijkt in het algemeen goed te werken, zo stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie heeft in tien ziekenhuizen onderzocht hoe telemonitoring, onder meer bij COPD-patiënten, in de praktijk wordt aangepakt. Dit gebeurde gemiddeld genomen veilig. Ook de reacties van patiënten waren in het algemeen positief. WZA speelt met de drie nieuwe thuismeetprogramma’s voor endoscopie, COPD en astma wederom in op de positieve ontwikkelingen omtrent thuismonitoring.

Grip houden op astma en COPD

COPD-connect en Astma-connect zijn twee thuismeetprogramma’s die tegelijkertijd in gebruik zijn genomen op de longpoli van WZA. De programma’s richten zich vooral op het geven van inzicht aan de patiënt, zodat de patiënt zelf weet wat hij of zij kan doen wanneer het wat minder goed gaat. Wanneer klachten verergeren stuurt de app een melding naar het Thuismeet-team van de longpoli. Met het thuismeetprogramma leren patiënten om zo goed mogelijk met hun chronische longziekte om te gaan. Patiënten vullen in de app vragenlijsten over hun klachten en zeggen erbij of die zijn veranderd. In de app staat ook een ‘Longaanval Actieplan’. Dit is een persoonlijk plan met mogelijke acties die de patiënt zélf kan ondernemen als klachten verergeren.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen