Beter zorg voor prematuren door AI en bewegingsmonitoring

ma 14 oktober 2024 - 06:58
Geboortezorg
Nieuws

Zheng Peng, promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft onderzocht hoe de zorg voor premature baby’s in Máxima MC (MMC) kan worden verbeterd. In het onderzoek maakte Peng gebruik van bewegingsmonitoring en kunstmatige intelligentie (AI) om vroegtijdige gezondheidsproblemen zoals sepsis, cerebrale parese en epilepsie te detecteren. Peng ontwikkelde nieuwe technologieën en AI-modellen die de monitoring van premature baby’s nauwkeuriger maakt en de zorg op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) verbetert.

Momenteel wordt er op de NICU gewerkt met het Hero-algoritme: een data-getraind algoritme. Ze zoeken naar betere methodes om vroegtijdig een verslechtering bij baby’s te voorspellen, ook wel ‘Early Warning’ genoemd. “Dit onderzoek is van groot belang voor MMC, waar we werken aan de implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) op de NICU”, zegt eerste promotor en expert op het snijvlak van technologie en gezondheidszorg, Carola van Pul. Ze begeleidde dit onderzoek nauw vanuit haar positie bij zowel de TU/e (Electrical Engineering) als het MMC.

Extra informatiebron integreren

Zheng heeft hieraan gewerkt door naar de beweging te kijken als een extra informatiebron en vervolgens dat in de AI-modellen te integreren. Het onderzoek van Peng benadrukt het belang van bewegingsinformatie als een potentieel vitale parameter voor continue monitoring. Nieuwe sensoren die dit continu kunnen meten, zijn dan hiervoor nodig. Dit kan MMC helpen om de zorg voor premature baby’s te verbeteren door vroegtijdige signalen van verslechtering tijdig te detecteren.

Bambi Belt

Zheng Peng’s onderzoek belicht volgens Van Pul niet alleen de maatschappelijke impact van technologie in de gezondheidszorg, maar opent ook de deur naar nieuwe mogelijkheden voor verder onderzoek en ontwikkeling in de neonatale zorg.

Het Máxima MC is naar eigen zeggen begin februari van dit jaar het eerste ziekenhuis ter wereld dat de vitale functies van premature baby's nu draadloos monitort. Daarvoor maakt het ziekenhuis gebruik van de zogenoemde Bambi Belt, een band die om de borst van de baby gedragen wordt. Het grote voordeel van deze nog relatief nieuwe oplossing is dat er geen elektroden meer op de borstkast van baby’s hoeven worden aangebracht.

Continu monitoren

Wereldwijd belanden elk jaar vele miljoenen prematuren n een couveuse op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Daar moeten hun vitale functies continu worden gemonitord. Voor het meten van de hartslag en -ritme moeten diverse elektroden op het minuscule borstkastje van de baby aangebracht worden. Met de komst van de Bambi Belt, een siliconen band, kunnen die elektroden achterwege gelaten worden. De band is namelijk voorzien van diverse sensoren en de zogenoemde dEMG -technologie, voor de detectie van apneu, waarmee belangrijke vitale functies draadloos kunnen worden gemonitord.