Search
Close this search box.
Search

Zeeuwse huisartsen zetten grootschalig in op TeleGGZ

Huisartsen in Zeeland zetten in toenemende mate telezorg in (zoals videoconsultaties) om ggz-patiënten te helpen. Dat schrijft De Eerstelijns. Initiatiefnemers van TeleGGZ zijn de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (Bevelanden, Schouwen-Duiveland en Walcheren) en Nucleus Zorg (huisartsencoöperatie in Zeeuws-Vlaanderen).

Beide huisartsen coöperaties gingen enkele jaren geleden los van elkaar op zoek naar een goede methode om ggz-patienten online beter ondersteuning te bieden. Het eindresultaat was TeleGGZ. Met ruim 70 actieve TeleGGZ-trajecten per normpraktijk lopen de twee praktijken inmiddels voorop in Nederland, aldus het artikel van De Eerstelijns.

Volgens huisarts Guus Jaspar van huisartsenpraktijk Triniteit in Terneuzen biedt TeleGGZ voor veel mensen een goede manier om met hun klacht aan de slag te gaan. “Wij wilden in die behoefte voorzien. Tegelijkertijd kan de screening en verwijsondersteuning helpen om te bepalen wie de beste zorg kan leveren.”

POH’s-GGZ leidend in keuze

Als bestuurslid van Nucleus Zorg was Jaspar nauw betrokken bij de implementatie van TeleGGZ in Zeeuws-Vlaanderen. De POH’s-GGZ (praktijkondersteuner huisartsen geestelijke gezondheidszorg) waren leidend bij de keuze van het systeem. De keuze viel op een systeem van KSYOS omdat het screening, verwijsondersteuning en eHealth-modules voor patiënten combineert. Ook de toegankelijkheid, de manier van werken en de service scoorden hoog.

Janet Miedema, manager eerstelijns GGZ en POH bij de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (ZHCO), vertelt over eerder opgedane ervaring met KSYOS TeleGGZ in Utrecht. De nadruk lag bij een vergelijking van diverse systemen op digitale beslisondersteuning op basis van de VierDimensionale KlachtenLijst (4DKL). Echt fijn in het nu gebruikte systeem noemt zij de combinatie met de consultatiemogelijkheid en e-health-modules. “Daarmee kun je mensen iets aanbieden waardoor ze met het onderwerp bezig blijven buiten het half uurtje dat je als POH voor ze hebt.”

Hoe werkt het

Hoe verloopt de inzet van TeleGGZ? “Wanneer een patiënt met psychische klachten bij de huisarts komt, kan de huisarts de digitale vragenlijst laten invullen,” vertelt Miedema. “Je krijgt een indicatie van de mate waarin er sprake is van angst, depressie, somatisatie en stress. Het systeem geeft daarbij ook aan op welke plek in de GGZ de patiënt het beste behandeld kan worden.”
Bij twijfel over de indicatie, kunnen de POH’s van ZHCO gebruikmaken van consultatie waarbij online advies ingewonnen wordt bij een psycholoog of andere deskundige. Zo wordt onnodige doorverwijzing naar de tweede lijn voorkomen, wat tijd en geld voor de patiënt zelf en voor de zorg in het algemeen bespaart.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?