Search
Close this search box.
Search

Zelfmetingen versturen naar zorgaanbieder via PGO

Sinds kort kunnen mensen via hun PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) en het LSP+ zelfmetingen naar hun zorgaanbieder versturen. Dit betekent voor bijna 1.500 huisartsen en hun patiënten een enorme stap voorwaarts in het zorgproces, stellen Reinier Balt - projectmanager bij VZVZ - en Mariëtte Willems - huisarts en CMIO bij gebruikersstichting LEGIO. LSP+ is een dienst voor gegevensuitwisseling die op basis van MedMij gebruikmaakt van het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Eind 2019 vonden de eerste pilots klaar waarbij mensen vanuit hun PGO gegevens bij hun huisarts ophalen via LSP+. Inmiddels is het aantal gebruikers fors opgeschaald. Volgens Balt werden er vorige maand al 10.000 berichten uitgewisseld met PGO’s, zo stelt hij in een nieuwsbericht van VZVZ. “Tot nu toe haalden patiënten hun medische gegevens op in hun PGO. Dat patiënten nu medische gegevens, in de vorm van zelfmetingen, via hun PGO naar hun zorgaanbieder versturen is van grote waarde.”

Invulling aan VIPP Open

Gebruikersstichting LEGIO geeft volgens CMIO Willems met deze ontwikkeling voor huisartsenzorg samen met regionale coalities invulling aan VIPP OPEN. Dit is de stimuleringsregeling voor de eerstelijns zorg – met name huisartsen. Sinds eind vorig jaar zijn vrijwel alle huisartsen met behulp van OPEN aangesloten op MedMij.

Willems stelt dat er een intensieve samenwerking voor nodig was om dit te bereiken. Zo paste de gegevensdienst Zelfmetingen in eerste instantie niet bij de informatisering in de huisartsenzorg. De gebruikersstichting heeft daarop samen met VZVZ, Nictiz, MedMij en verschillende leveranciers – waaronder het door VZVZ beheerde LSP+ – aan een oplossing gewerkt, zodat de gegevensdienst aansloot bij het zorgproces in de dagelijkse praktijk.

Het resultaat van de samenwerking is dat een patiënt zijn of haar zelfmetingen naar de huisarts kan versturen via een PGO. De huisarts ontvangt dit in diens informatiesysteem bij de inkomende berichten en kan het als metingen in het dossier opslaan. De patiënt kan deze gegevens dan weer via de huisartsgegevens in zijn PGO zien. Willems: “Er vindt nu via de PGO echte interactie plaats tussen patiënt en huisarts.”

Versturen zelfmetingen via PGO

Met het versturen van zelfmetingen zitten de deelnemers nog in de fase van gecontroleerde livegang, vervolgt Balt (VZVZ). Na afronding van deze GLG kan de uitwisseling opgeschaald worden, zodat gebruikers van LSP+ aan zorgaanbiederskant kunnen voldoen aan de eisen van de VIPP-regeling.

Onder deze eisen valt onder meer dat een PGO en LSP+ het MedMij-label hebben, dat aantoont dat de medische gegevens veilig worden uitgewisseld. Balt hierover: “We ondersteunen behalve VIPP OPEN ook VIPP 5, VIPP GGZ en VIPP VG. Zo werken we gericht mee aan het veilig elektronisch uitwisselen van medische gegevens in de zorg.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?