Ziekenhuis Helsinki livestreamd neurochirurgische operatie in 360

9 juni 2017
Nieuws

Een samenwerking tussen Nokia en het Universitair Ziekenhuis van Helsinki (HUS) maakt het mogelijk om een neurochirurgische operatie live te streamen naar ongeveer 100 neurochirurgen. Om dit te doen, werd Nokia's OZO Live, een 360 graden camera, ingezet. Zowel HUH als Nokia hopen met dit initiatief het gebruik van virtual en augmented reality in de geneeskunde te bevorderen.

De live stream maakte het mogelijk dat op afstand meekijkende neurochirurgen een veel meer ‘immersive’ beeld kregen van de operatie. Meestal passen slechts 10 tot 15 waarnemers in een operatiekamer, omdat het werkteam ruimte moet hebben om rond te kunnen bewegen. De mixed reality livestream maakt het echter mogelijk om een onbegrensd aantal waarnemers in de operatie mee te nemen.

Educatieve impact livestream

De livestream maakt deel uit van het gezamenlijke project "Media meets Medicine". Nokia en HUH hebben samengewerkt om te tonen hoe de virtuele realiteit de gezondheidszorg kan bevorderen. In dit geval heeft Nokia's OZO Live het mogelijk gemaakt om veel meer neurochirurgen een educatief inkijkje te geven dan ooit tevoren bij een live demonstratie van microneurochirurgie aan het Universitair Ziekenhuis van Helsinki.

Nieuwste technologie

De live stream werd geleverd door Nokia OZO, een virtuele realiteitscamera met 360 graden audio en video. De camera, gemaakt voor professionals, belooft de volgende stap in virtuele of gemengde realiteit te zijn.

De live stream kan bekeken worden op OZO Player SDK met meerdere platforms. Om geluid op te vangen, is de Nokia OZO uitgerust met acht microfoons. Dit maakt het mogelijk om de geluidskwaliteit te verhogen en een kijker het idee te geven dat hij een operatie live meemaakt. Tijdens de operatie betekende het dat de neurochirurgen die meekeken in staat waren om te luisteren naar wat de chirurg vertelde aan de rest van het OK-team, zonder dat het plat of vervormd klonk.

Nokia heeft sinds de lancering van Nokia Technologies, de tech- en licentie-arm van het telecommunicatiebedrijf, veel bewegingen in de zorgsector gemaakt. De afdeling is in 2014 opgericht en richt zich op digitale media, digitale gezondheid, merklicenties en patentlicenties.

De samenwerking met HUH begon in juni 2016, om innovatieve oplossingen voor poliklinische zorg creëren en wederzijds onderzoek en ontwikkeling bevorderen.