Search
Close this search box.
Search

Zilveren Kruis biedt slimme sensor voor onderzoek slaapapneu

Zilveren Kruis gaat samenwerken met startup Ectosense bij het aanbieden van een slimme sensor die op gebruiksvriendelijke wijze kan onderzoeken of en zo ja in welke mate iemand slaapapneu heeft. Dat laat de zorgverzekeraar weten.

Zilveren Kruis stelt dat het de zorg steeds meer om haar verzekerden heen wil organiseren. De exclusieve samenwerking met Ectosense moet hieraan bijdragen. De slimme sensor biedt volgens Zilveren Kruis de meest patiëntvriendelijke technologie binnen de slaapdiagnostiek. Daarnaast zou de sensor een uitkomst zijn voor de lange wachttijden die veelal voorafgaan aan een slaaponderzoek.

Apneu bevordert ernstige ziekten

Naar schatting hebben 600 duizend mensen in Nederland slaapapneu, waarvan er 200.000 behandeld worden. Als het gaat om werknemers krijgt één op de drie te maken met slaapstoornissen. In extreme gevallen vallen zij in slaap op het werk of zelfs achter het stuur. Ook werkt apneu ernstige ziektes als diabetes, hartfalen, hypertensie en depressies in de hand.

Uit onderzoek blijkt volgens Zilveren Kruis verder dat 54 procent van de mensen met slaapapneu één of meer bijkomende ziekten heeft als gevolg van deze apneu. Volgens Jan-Willem Evers, commercieel directeur Zilveren Kruis, weet het overgrote deel van de verzekerden van Zilveren Kruis niet dat apneu de oorzaak is. “Zilveren Kruis maakt het nu mogelijk om, vanuit het comfort van je eigen bed, eenvoudig de juiste diagnose te laten stellen.”

Onbekendheid met aandoening

Veel mensen weten niet van zichzelf dat ze slaapapneu hebben. Zij worden hier soms door hun partner op gewezen omdat ze zoveel snurken. 40 procent van de patiënten vermoedt wel al minstens 8 jaar slaapapneu te hebben voordat de diagnose wordt vastgesteld, zo blijkt uit onderzoek van de Apneuvereniging. Ondertussen hebben patiënten vermoeidheidsklachten en verhoogd risico op ziekteverzuim.

Bij een vermoeden van slaapapneu besluiten veel patiënten het stellen van de diagnose te vermijden of uit te stellen. Soms dient overnacht te worden in een slaapcentrum, dit wordt als onprettig en storend ervaren. Ook als de patiënt wel thuis kan slapen gebeurt dit in een harnas onder geplakt met draden en sensoren; niet echt een uitnodigend vooruitzicht. Het uitstellen van de diagnose werkt complicaties op lange termijn in de hand.

Sneller, comfortabeler onderzoek

Met de slimme sensor van Ectosense op de vingertop kan volgens Zilveren Kruis sneller, en veel comfortabeler, onderzoek worden gedaan. Bij slaapapneu wordt de patiënt direct doorverwezen naar de specialist. Tijdens de behandeling kan de patiënt eenvoudig met dezelfde sensor controleren of de aanpak werkt. Het traject, van screening tot behandeling loopt zo sneller en zonder inbreuk te maken op de nachtrust van de patiënt.

Zilveren Kruis stelt de nieuwe aanpak direct ter beschikking aan werkgevers, aldus commercieel directeur Evers. “Omdat de impact van slaapproblemen op de werkvloer enorm is als het gaat om veiligheid, verzuim en productiviteit. Ook biedt de werkomgeving goede mogelijkheden voor preventieve diagnostiek.” Verder wordt bekeken hoe de innovatie aan alle verzekerden kan worden aangeboden.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?