Search
Close this search box.
Search

ZKN-lid Keizer Kliniek behaalt VIPP module A2 doelen

Keizer Kliniek heeft als eerste zorginstelling de VIPP-module A2 behaald door de onafhankelijke audit op dit punt met succes af te ronden. Dat meldt brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Het voldoen aan de eisen van A2 betekent dat de kliniek beschikt over een patiëntenportaal waarbij een patiënt zijn gegevens op een veilige en gestandaardiseerde wijze kan raadplegen en downloaden.

Daarmee loopt de kliniek significant voor op andere zorginstellingen die actief zijn in het VIPP-programma, aldus Paulette Timmerman, directeur ZKN. “Zelfstandige klinieken willen de beste zijn in kwaliteit en service richting hun patiënten. Veilige en gestandaardiseerde informatie-uitwisseling met patiënten is daarin essentieel. We zijn dan ook trots dat Keizer Kliniek de eerste instelling is die deze module heeft behaald.”

Renske Fluks, directeur Keizer Kliniek, stelt dat met het behalen van A2 patiëntgegevens nu in een uniforme taal digitaal gedeeld kunnen worden met andere zorgverleners. “Wij verheugen ons erop dat andere zorgverleners ons snel volgen zodat de patiënt veel gemak ondervindt van deze veilige en gemakkelijke uitwisseling van zijn of haar gegevens.”

Over VIPP

Het VIPP-programma richt zich via modules op het beschikbaar stellen van medische gegevens aan patiënten (module A1, A2 en A3) en inzage in medicatiegegevens (module B1 en B2). Binnen module A2, die alle deelnemende ziekenhuizen en categorale instellingen uiterlijk 31 december 2019 moeten afronden, beschikt een kliniek over een beveiligd patiëntenportaal waarin de patiënt zijn gegevens kan raadplegen en in een gestructureerd formaat kan downloaden en doorsturen naar een andere zorgverlener. Module A1 was er op gericht patiënten een digitaal afschrift van hun medische gegevens te bieden.

VIPP (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling tussen Patiënt en Professional), is een initiatief van het ministerie van VWS. ZKN ondersteunt in opdracht van VWS 104 zelfstandige klinieken bij het behalen van de VIPP-doelstellingen. Het doel van het versnellingsprogramma is om het voor de patiënt makkelijker te maken informatie uit zijn medisch dossier te raadplegen. Vanaf 2020 zijn zorginstellingen wettelijk verplicht om patiënten digitaal toegang te verschaffen tot hun eigen medische gegevens en om medicatiegegevens uit te wisselen.

B1-deadline VIPP lastig

Afgelopen oktober meldde minister Hugo de Jonge van VWS in een brief aan de tweede Kamer dat voor zelfstandige klinieken de B1-deadline lastig blijkt. Hierbij moet per 1 januari 2019 bij 25 procent van de poliklinische patiënten en bij 70 procent van de klinische patiënten een actueel medicatieoverzicht kunnen wordt geraadpleegd, waarbij de verstrekkingsinformatie van de apotheek geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier wordt weergegeven.

De Jonge stelde dat VWS graag helpt bij het weghalen van knelpunten, maar liever niet nogmaals uitstel geeft voor deadlines. Eerder dit jaar werd de deadline voor module B1 uitgesteld naar december 2018. Volgens De Jonge en collega-minister Bruno Bruins zal verder uitstel ook niet nodig zijn.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?