Search
Close this search box.
Search

ZN sluit aan bij Alliantie Digitaal Samenleven

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft zich onlangs aangesloten bij de Alliantie Digitaal Samenleven. Op 21 maart hebben de deelnemende organisaties de Alliantie Digitaal Samenleven gepresenteerd op de Conferentie Nederland Digitaal waarbij Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en prinses Laurentien de eerste plannen bekend maakten. ZN vindt het verbeteren van digitale vaardigheden naar eigen zeggen belangrijk omdat dit helpt om e-health voor iedereen toegankelijk te houden.

De Alliantie Digitaal Samenleven gaat zich inzetten voor digitale bewustwording, vaardigheden en voor de sociale impact. Digitale vaardigheden zijn belangrijk voor iedereen, om veilig en gezond/gebalanceerd gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de digitale wereld biedt voor de communicatie tussen burgers, bedrijven en overheden, stelt de organisatie. Daarom wil de alliantie een antwoord vinden op de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen en niemand achterblijft?

Inmiddels hebben al 17 organisaties zich aangesloten om te investeren en zich in te zetten op dit thema. Dit zijn vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, private organisaties met maatschappelijke doelstellingen, uitvoeringsorganisaties van de overheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

ZN-voorzitter André Rouvoet geeft aan waarom deze alliantie belangrijk is voor de gezondheidszorg: “Als we willen dat iedereen mee kan doen, ook met nieuwe toepassingen, zoals e-health, beheren van je persoonlijke gezondheidsomgeving en teleconsult, dan moeten we ook investeren in digitale vaardigheden van alle Nederlanders.”

Focus op AI

Tijdens de recent gehouden Conferentie Nederland Digitaal lag de nadruk met name op AI. Er kwamen onderwerpen aan bod waaronder wetenschappelijk onderzoek, ethische vraagstukken en maatschappelijke en economische toepassingen. Zo werd tijdens het congres op initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland de Nationale AI Coalitie gelanceerd. De coalitie heeft de ambitie om van Nederland de plek in Europa te maken als het gaat om innovatie met AI. Daaropvolgend komt het kabinet voor de zomer met een strategisch actieplan AI zodat Nederland de kansen van AI kan benutten.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?