Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Zorgbestuurders haken nog onvoldoende aan bij digitale innovatie’

Bestuurder included is een relatief nieuwe term in de zorgsector, die natuurlijk verwijst naar het al langer in gebruik zijnde ‘patient en nurse included’. Niet alleen patiënten en cliënten moeten meegenomen worden bij zorginnovaties, stelt professioneel toezichthouder Henk van der Stelt, maar zeker ook bestuurders. Genoeg reden om een inhoudelijke ronde tafel voor zorgbestuurders te houden op 22 juni, tijdens de ICT&health World Conference in Den Haag.

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Henk van der Stelt

Henk van der Stelt Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De patiënt denkt logischerwijze vooral aan zichzelf en de zorg staat in dienst van hen. Bestuurders in de zorgsector moeten echter rekening houden met complexe, vaak niet geheel overeenkomende belangen van patiënten, zorgmedewerkers, artsen, ICT-afdelingen, toeleveranciers, overheden en zorgverzekeraars. Dat geldt zeker ook bij digitale innovatie. Invoering van het EPD is een no-brainer, maar wat te doen met allerlei initiatieven om zorg-afstand te bieden of te verplaatsen naar de eerstelijn? Wat komt er bijvoorbeeld allemaal kijken bij nierdialyse thuis? Wat is de rol van privacy bij invoering van een patiëntportaal? Zijn de kosten voor pilots met e-health toepassingen wel toereikend en verantwoord?

Zonder betrokken bestuurder slaagt geen innovatie

Veel initiatieven op het gebied van digitale innovatie komen vanuit een organisatie. Maar geen enkel innovatietraject komt serieus van de grond als bestuurders onvoldoende aangehaakt zijn bij innovatie en de impact hiervan op hun strategie en primaire proces. Hoewel dit kantelt, merkt Van der Stelt in zijn rol als toezichthouder nog steeds te vaak dat dit aanhaken onvoldoende het geval is. Reden voor hem om tijdens de ICT&health World Conference, 22 juni in Den Haag, de complexe problematiek en uitdagingen op tafel te laten gooien waar diverse bestuurders bij aanwezig zullen zijn.

“Mij gaat het vooral om het op gang brengen van het goede gesprek tussen bestuurders van zorgorganisaties inzake ICT/innovatie,” stelt Van der Stelt, tevens lid van de redactieraad van ICT&health. “Waar lopen zij tegen aan, wat zijn positieve ervaringen die je kunt delen et cetera. Maar we willen de ronde tafel vooral ook gebruiken om te inventariseren welke onderwerpen zij graag krachtiger gezamenlijk ter hand kunnen nemen.”

Wilt u meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie? Honderden zorgprofessionals bezoeken de de ICT&health World Conference op 22 juni en krijgen inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want op is op.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Henk van der Stelt

Henk van der Stelt Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen