Search
Close this search box.
Search

ZorgDomein: 450.000 uitgestelde behandelingen per maand

Het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuiszorg is sinds het begin van de coronacrisis fors teruggelopen. Dat stelt ZorgDomein op basis van real-time informatie uit haar platform voor het faciliteren van gegevensuitwisseling in de zorg. De daling bedraagt gemiddeld 75 procent. Dat betekent dat momenteel maandelijks zo'n 450.000 reguliere zorgvragen uitgesteld worden.

ZorgDomein stelt dat het uitstellen van dergelijke grote aantallen behandelingen onvermijdelijk tot oplopende wachtlijsten zal leiden wanneer de coronacrisis bedwongen is. Daarom is centrale coördinatie, uniforme gegevensuitwisseling én voortzetting van de samenwerking tussen ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in Nederland van groot belang, aldus ZorgDomein.

Uitstel alle niet-acute behandelingen

Het is echter even niet anders. De coronacrisis heeft Nederland en de zorg in zijn greep. Voor het uitstellen van alle niet-acute zorg is gekozen om het zorgstelsel niet zo zwaar te belasten dat het compleet faalt.

Bovendien is vrijwel alle capaciteit nodig voor de opname en behandeling van patiënten die ernstige ziekteverschijnselen hebben door besmetting met het coronavirus. En, minstens zo belangrijk, het uitstellen van niet-acute zorg betekent dat deze mensen, maar ook de zorgveleners, minder risico lopen om zelf besmet te raken, of anderen te besmetten.

Nasleep en samenwerking

Nadat de corona crisis bedwongen is, zal de grootste uitdaging liggen in het verwerken van de uitgestelde zorgvragen. Dat zullen er volgens ZorgDomein vele honderdduizenden kunnen zijn. Om die achterstand in te kunnen lopen is samenwerking tussen huisartsen, ziekenhuizen, zorginstanties, verzekeraars en toeleveranciers cruciaal.

Dit vraagt volgens ZorgDomein ook om voortzetting van landelijke coördinatie en financiering. Op die manier moet de zorg samen tot een werkbare oplossing komen. De coronacrisis heeft aangetoond dat de zorg daartoe in staat is. ZorgDomein wil daar met actuele data en gegevensuitwisseling aan bij blijven dragen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?