Search
Close this search box.
Search

ZorgDomein: 450.000 uitgestelde behandelingen per maand

Het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuiszorg is sinds het begin van de coronacrisis fors teruggelopen. Dat stelt ZorgDomein op basis van real-time informatie uit haar platform voor het faciliteren van gegevensuitwisseling in de zorg. De daling bedraagt gemiddeld 75 procent. Dat betekent dat momenteel maandelijks zo'n 450.000 reguliere zorgvragen uitgesteld worden.

ZorgDomein stelt dat het uitstellen van dergelijke grote aantallen behandelingen onvermijdelijk tot oplopende wachtlijsten zal leiden wanneer de coronacrisis bedwongen is. Daarom is centrale coördinatie, uniforme gegevensuitwisseling én voortzetting van de samenwerking tussen ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in Nederland van groot belang, aldus ZorgDomein.

Uitstel alle niet-acute behandelingen

Het is echter even niet anders. De coronacrisis heeft Nederland en de zorg in zijn greep. Voor het uitstellen van alle niet-acute zorg is gekozen om het zorgstelsel niet zo zwaar te belasten dat het compleet faalt.

Bovendien is vrijwel alle capaciteit nodig voor de opname en behandeling van patiënten die ernstige ziekteverschijnselen hebben door besmetting met het coronavirus. En, minstens zo belangrijk, het uitstellen van niet-acute zorg betekent dat deze mensen, maar ook de zorgveleners, minder risico lopen om zelf besmet te raken, of anderen te besmetten.

Nasleep en samenwerking

Nadat de corona crisis bedwongen is, zal de grootste uitdaging liggen in het verwerken van de uitgestelde zorgvragen. Dat zullen er volgens ZorgDomein vele honderdduizenden kunnen zijn. Om die achterstand in te kunnen lopen is samenwerking tussen huisartsen, ziekenhuizen, zorginstanties, verzekeraars en toeleveranciers cruciaal.

Dit vraagt volgens ZorgDomein ook om voortzetting van landelijke coördinatie en financiering. Op die manier moet de zorg samen tot een werkbare oplossing komen. De coronacrisis heeft aangetoond dat de zorg daartoe in staat is. ZorgDomein wil daar met actuele data en gegevensuitwisseling aan bij blijven dragen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?