Zorgorganisatie Dichterbij komt met platform e-health toepassingen

do 7 juni 2018 - 08:08
Dichterbij-eHealth-002-scaled
Apps
Nieuws

De regionale zorgorganisatie Dichterbij heeft een internetplatform ontwikkeld waarop ruim 450 e-healthtoepassingen te vinden zijn. Het doel is dat mensen met een beperking hun leven met behulp van die toepassingen veiliger, vrijer, leuker of gezonder maken. Een platform van deze omvang is uniek in Nederland, stelt Dichterbij. Het is ook bedoeld voor de eigen medewerkers, die er toepassingen voor hun cliënten kunnen zoeken.

E-health en zorginnovatie zijn speerpunt bij Dichterbij, vertelt Miranda van Berlo, programmamanager e-health. “Wij ondersteunen mensen met een verstandelijke beperking. De kwaliteit van leven van cliënten staat daarbij centraal. Technologische oplossingen kunnen daaraan een fantastische bijdrage leveren. Maar het aanbod is groot en versnipperd. Voor zorgmedewerkers is niet te overzien wat er allemaal op de markt is en wat wel en niet werkt.”

Bevorderen gebruik e-health

Het platform wil Dichterbij daarin nu verandering in brengen, stelt de programmamanager. “Meer kennis bij cliënten, verwanten en zorgprofessionals is een belangrijke voorwaarde om het gebruik van e-health te bevorderen. Met een team van specialisten in zorg en techniek hebben we toepassingen geselecteerd die effectief zijn. Dat zijn apps, websites en fysieke hulpmiddelen.” Door de selectiemogelijkheden vindt de bezoeker snel of er een geschikte toepassing is. Het is mogelijk om op hulpvraag te selecteren, maar ook op type en prijs. Toepassingen kunnen vallen onder segmenten zoals Communicatie, leren & Ontwikkelen, gezondheid of Goed Slapen. Verder kan er geselecteerd worden op het soort toepassing, zoals een mobiele app, een website of een fysieke toepassing. Dichterbij geeft aan het platform regelmatig aan te vullen met nieuwe toepassingen.

E-health als vanzelfsprekende ondersteuning

Met het platform wil Dichterbij eigen medewerkers, andere organisaties in de sector en individuele bezoekers inspireren en helpen, stelt Van Berlo. “Technologie kan veel betekenen in het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Denk aan hulpmiddelen om zelfstandiger te zijn, om mensen die niet kunnen praten een stem te geven, die beweging stimuleren of mensen een leuke en zinvolle daginvulling geven. Ons streven is dat e-health een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de ondersteuning aan mensen die zorg nodig hebben.” Dichterbij is actief in Noord-Limburg, Oost-Brabant en Zuid-Gelderland. Het platform is te vinden op de website van de organisatie: www.dichterbij.nl/e-health. Meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.