Search
Close this search box.
Search

Zorgprofessionals ontwikkelen Keuzehulp hulpmiddelen, e-health

Er is behoefte aan een landelijke databank voor e-health oplossingen en de inzet van een e-health consulent. Dit waren de twee belangrijkste uitkomsten van de bijeenkomst ‘Samen beter! die In het kader van de e-healthweek plaatsvond op 23 januari 2018. Verzekeraar CZ en het Care Innovation Center (CIC) gingen in gesprek met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals uit de thuiszorg. Vanuit deze bijeenkomst ontstond het idee om de handen ineen te slaan samen met Stichting Thuisleefgids en een aantal van de aanwezige zorgprofessionals. De uitkomst is een digitale keuzehulp voor hulpmiddelen, innovaties en e-health.

Voor zorgprofessionals is het niet vanzelfsprekend altijd op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden op het gebied van hulpmiddelen, domotica en e-health. Dagelijks komen er nieuwe producten en diensten op de markt waardoor het voor hen steeds lastiger wordt om hierover het overzicht te behouden. Laat staan dat het dan eenvoudig is om van een vraag naar de juiste oplossing te komen en het juiste advies te geven aan mensen thuis. Een keuzehulp tool die 24/7 geraadpleegd kan worden, moet ondersteunen in het gemis van de ‘actuele kennis’.

Ondersteuning zorgprofessional

Zorgprofessionals weten zelf heel goed wat ze nodig hebben om hun werk te organiseren en uit te voeren. Echter is er een gehele nieuwe markt met digitale oplossingen en hulpmiddelen voor thuis ontstaan. Ook klanten komen steeds meer met vragen over dit soort toepassingen. Zorgprofessionals geven aan dat zij ook vanuit hun eigen duurzame inzetbaarheid behoefte hebben aan het inzetten van oplossingen bij de klant thuis. Het gebruiken van een tillift of glijlaken kan je namelijk een hoop rugklachten besparen.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van de digitale keuzehulp voor hulpmiddelen, innovaties en e-health. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het CZ Fonds van Zorgverzekeraar CZ. Deze tool gaat zorgprofessionals helpen om cliënten en mantelzorgers beter te kunnen adviseren over de best passende oplossing, in een specifieke situatie.

Aan het ontwikkelen van de tool werken zorgprofessionals van verschillende zorgorganisaties mee. De tool is feitelijk een onafhankelijke keuzehulp die het makkelijker maakt voor zorgprofessionals en klanten om samen een keuze te maken. De groep ‘testers’ gaan vervolgens als ‘ambassadeurs’ de tool verspreiden onder hun collega’s, cliënten en mantelzorgers.

Hoe werkt de keuzehulp?

De keuzehulp is feitelijk een soort digitale e-health consulent, die te allen tijde geconsulteerd kan worden. De keuzehulp moet een handige online adviestool zijn, waarbij door middel van vragen de thuissituatie geschetst wordt en er een persoonlijk profiel wordt opgebouwd welke kan worden voorzien van een aantal adviezen rondom hulpmiddelen en e-health oplossingen die geschikt zijn voor die specifieke klant. De keuzehulp kan worden ingevuld door de zorgprofessional maar ook door de klant of zijn of haar mantelzorger.

Het advies kan gedownload, geprint of gemaild worden en mocht de klant willen overgaan tot aanschaf kan deze een keuze maken uit alle aanbieders op de markt. Zo is er volgens de initiatiefnemers optimale keuzevrijheid en markttransparantie en worden zowel klant als professional ontzorgt in hun zoektocht.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?