Zorgrobot Pepper is een waardevolle collega

wo 29 januari 2020 - 16:09
Pepper-Close
eHealth
Nieuws

Op de polikliniek Geriatrie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis maakt de sociale zorgrobot Pepper sinds kort deel uit van het team van verpleegkundigen. Tijdens de e-healthweek kunnen bezoekers van het Nijmeegse ziekenhuis in de centrale hal kennismaken met Pepper en diverse andere e-health toepassingen. Daarvoor is een speciale 'digituin' ingericht.

Zorgrobot Pepper blijkt populair. Ze laat de harten van bezoekers smelten en krijgt van patiënten zelfs hogere rapportcijfers dan dan haar menselijke collega's op de afdeling, zo schrijft de Gelderlander. Die hoge score heeft volgens de verpleegkundigen alles te maken met de hoge gunfactor voor de vriendelijke, en soms grappen makende, sociale robot.

Waardevolle collega, maar geen vervanging

"Zijn gezelschap is natuurlijk hartstikke leuk. Maar patiënten en mantelzorgers beseffen ook dat Pepper ons nooit kan vervangen”, aldus verpleegkundig specialist Marèse Janssen. Dat neemt niet weg dat Pepper een waardevolle toevoeging is voor de afdeling Geriatrie.

Pepper wordt onder andere ingezet om de mate van kwetsbaarheid van ouderen die de poli bezoeken vast te stellen. Ze vraagt patiënten en mantelzorgers zichzelf op bepaalde thema's, zoals verwardheid, geheugen en somberheid, een punt te geven.

Wanneer iemand zichzelf een lage score toekent, dan reageert Pepper empathisch. "Wat vervelend voor u. De verpleegkundige gaat hierover straks met u in gesprek". Dit antwoord bewijst dat de constatering van Marèse Janssen dat Pepper haar menselijke collega's nog niet kan vervangen klopt.

Zorgrobot levert tijdswinst op

Het inzetten van Pepper voor het afnemen van gestandaardiseerde vragenlijsten levert haar menselijke collega's wel tijdswinst op. Gemiddeld zo'n kwartier per patiënt. Tijd die nu gebruikt kan worden om de vaak lastige diagnoses bij dit soort patiënten verder te kunnen uitdiepen.

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis is niet de eerste zorginstelling waar robot Pepper ingezet wordt. De polikliniek kindergeneeskunde van Máxima Medisch Centrum (MMC) maakt sinds juni 2019 ook al gebruik van de diensten van Pepper.

Pepper heeft inmiddels ook al diverse collega's, verspreid door het hele land. Zo heeft Zorggroep Elde Maasduinen robot SARA aangenomen en is Phi in dienst getreden bij zorginstelling Philadelphia. En Phi was eerder deze week ook te zien op het podium van de openingsmanifestatie van de e-healthweek.