Search
Close this search box.
Search

Zorgtechnologie evalueren met ‘Weten wat werkt’

Het projectteam ‘Weten wat Werkt’ heeft een evaluatietool ontwikkeld om zorgtechnologie te analyseren. Het team bestaat uit leden van Technologie & Zorg Academie (TZA), Digital Health Center (DHC) en Vilans. Met deze nieuwe tool komt er meer zicht op welke technologie wel en welke niet goed werkt in de praktijk.

Zorgorganisaties willen graag informatie over de meerwaarde van zorgtechnologie. Ofwel: werkt het wel, matig of juist niet. Om daar zicht op te krijgen hebben TZA, DHC en Vilans dus de evaluatiemethode ‘Weten Wat Werkt’  ontwikkeld. Door op een uniforme wijze gezamenlijk data te verzamelen kunnen zij samen nu beter en efficiënter bepalen welke zorgtechnologie werkt en welke niet. Dat is belangrijk om te weten, want bij de inzet van zorgtechnologie moet steeds de praktische waarde voorop staan, zo staat te lezen op de website van Carintreggeland.

Sneller opschalen innovatie

Het efficiënt inzetten van zorgtechnologie is gezien de toenemende vraag naar zorg en het afnemend aanbod van zorgpersoneel belangrijker dan ooit. De krokodillenbek staat steeds wijder open en het is de kunst om die weer een beetje dicht te krijgen door het inzet van praktische zorgtechnologie. In de praktijk kost het testen en evalueren van technologieproducten tijd en geld, maar worden de uitkomsten hiervan vaak niet gedeeld. TZA en DHC hebben om die reden ‘Weten Wat Werkt’ ontwikkeld, zodat er resultaten op eenduidige wijzen kunnen worden gedeeld. Op die manier kan de besluitvorming over de inzet van een product in de volle breedte van de sector worden versneld. Door samen data te verzamelen wordt kennis namelijk eenvoudig en sneller verspreid. Zo kunnen de leden van TZA en DHC sneller een onderbouwd besluit nemen over de inzetten en opschalen van innovaties.

Weten wat werkt

‘Weten wat werkt’ is een evaluatietool die bestaat uit drie praktische instrumenten. Het eerste is een pre-scan, het tweede een review en de derde een zogeheten meerwaardetoets. De pre-scan is een checklist waarmee je zorgvuldig kunt afwegen of je een product wilt gaan testen. Hierin staat objectieve productinformatie maar ook eventuele risico’s, de impact op andere afdelingen binnen de organisatie en de benodigde competenties. De review is niets meer of minder dan een recensie van zorgprofessionals en cliënten die de nieuwe technologie beoordelen op basis van doeltreffendheid en gebruiksgemak. Tot slot worden met de meerwaardetoets ervaring van medewerkers en cliënten ‘opgehaald’ en de toegevoegde waarde van de toepassing, maar ook de kosten en baten op heldere wijze inzichtelijk gemaakt.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?