Zuidoost-Brabant claimt primeur digitaal versturen medicatievoorschriften

15 december 2017
Zuidoost-Brabant
Patiënt
Nieuws

Zuidoost-Brabant start begin januari 2018 als eerste regio in Nederland met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften. Dat laat het Maxima Medische Centrum weten. Aan de volledige invoering is een pilot in 2016 vooraf gegaan.

Vorige week vrijdag (8 december) tekenden de betrokken partijen een convenant om de samenwerking te bekrachtigen. In de regio nemen voorlopig twee van de vier ziekenhuizen deel; Máxima Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis.

Regionaal programma medicatieveiligheid

Het digitaal verzenden van medicatievoorschriften past in het regionale programma rondom medicatieveiligheid. De digitale voorschriften komen, net als de elektronische voorschriften die apotheken nu al van huisartsen ontvangen, automatisch in het digitale systeem van de apotheker terecht.

De kans op overname van fouten moet zo kleiner worden  dan wanneer voorschriften op papier worden ontvangen. Daarnaast is de wachttijd voor patiënten korter, omdat de recepten kunnen worden bereid voordat de patiënt aan de balie verschijnt. Dit biedt de apotheek ook de mogelijkheid om de werklast beter te spreiden.

Succesvolle pilot

De regionale invoering volgt op een succesvolle pilot in 2016 van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), het RZCC, Máxima Medisch Centrum, poliklinische apotheken de Karpen & de Run en openbaar apotheken Heikant & Lingmont. Op basis van deze pilot heeft VZVZ een landelijke uitrol voor ogen, waarbij gestart wordt in Zuidoost-Brabant. Daarnaast worden alle apotheken in de regio benaderd en gestimuleerd voor deelname.