Gebruik van medicatie meten met slimme pil

Medicatie juist doseren is belangrijk, dat zal iedere zorgverlener beamen. Niet alleen om voldoende werkende stof binnen te krijgen, maar juist ook om een teveel daarvan - en de daardoor ontstane bijwerkingen - te voorkomen. Dat laatste geldt in het bijzonder voor bepaalde pijnmedicatie (Opioiden), waar een overdosering (overdosis) in korte tijd kan leiden tot overlijden. Onderzoekers uit de Verenigde Staten ontwikkelden en evalueerden een sensor (slimme pil) die de dosering van medicatie in het lichaam kan bijhouden.

Slimme pillen zijn niet nieuw. Zo bestaan pillen met minuscule camera’s voor darmonderzoek [1], en heeft de onderzoeksgroep van Hopman et al. tijdens de Vierdaagse onderzoek gedaan met een slimme pil die de kerntemperatuur kon bijhouden tijdens activiteit en die ook nog eens draadloos uitleesbaar was [2].

In de recente studie van Chai et al. werden volwassenen mensen die zich op de spoedeisende hulp presenteerden met een fractuur van een ledemaat, uitgenodigd om mee te doen met het onderzoek [3]. Na een korte training kregen ze een extern kastje (ontvanger) mee dat ze tijdens de studie zouden dragen.
De ontvanger telde het aantal pillen dat ingenomen werd (draadloos contact tussen pil en ontvanger via radiogolven) en stuurde deze informatie naar een beveiligde online cloud. Hierdoor kon zowel de zorgverlener als de patiënt zicht houden op de hoeveelheid gebruikte medicatie zoals het aantal en de tijd tussen twee pillen, en kon in geval van overdosering worden ingegrepen.
In totaal deden 10 proefpersonen mee en kon de apparatuur van de 110 ingenomen pillen (Oxycodon) dit 96 keer registreren (87%). Patiënten waren positief over het gebruik van deze apparatuur en de onderzoekers concluderen daarom dat een deze oplossing zoals deze verder uitgerold kan worden in de praktijk, met name bij medicatie met verhoogde risico’s.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.