Babyboomers, generatie x, millennials en generatie z: iedereen heeft te maken met digitalisering. Van early information technology (IT) adaptors tot ‘technoholics’ – volledig afhankelijk van IT. Wat ooit begon met de zwart-wit televisie is geëvolueerd tot Google glass, Nano-computing, 3D printing en bestuurderloze auto’s. Van face-to-face gesprekken naar Facetime en beeldbellen.
De zaken lopen soms anders dan gepland, maar lopen zoals ze lopen. Soms moet je dan improviseren en investeren. Wat moet gebeuren, dat moet gebeuren. Inhoud geven aan en oplossingen bieden voor beleid. En daarmee dus ook de vergrijzing. Er komt een grijze golf over Nederland. In 2040 is 52 procent van de bevolking 50-plusser en 26 procent 65-plusser. Met de toename van het aantal ouderen zal de zorgvraag stijgen. Het is verstandig om nu al voorzorgsmaatregelen te nemen: door geld en middelen te reserveren en door voorzieningen te treffen.
Digitaal ouder worden
Steeds meer ouderen hebben digitale technologie in huis. 75 procent van de ouderen heeft een smartphone, twee derde heeft een laptop of tablet en zes op de tien ouderen heeft een smart-tv. Nieuwe innovaties en technologie (zoals smart home-toepassingen) of gadgets doen het beduidend minder goed: slechts 7,7 procent gebruikt medische toepassingen om op afstand gezondheidsgegevens door te zenden of in te zien. Hetzelfde geldt voor slimme verlichting (4,3%) of een slimme thermostaat (13,1%) in huis.
Slecht één op de vijf ouderen maakt gebruik van hun stem om apparaten te besturen. Ook de navigatie in de auto met de stem bedienen is vaak nog een ver-van-hun-bed show. Dit terwijl steeds meer ouderen aangegeven slimme technologie in huis te willen. Het is dan ook van belang om onze ouderen te informeren van de mogelijkheden en ze mee te nemen in het digitale tijdperk.
Zelfstandig wonen
Ouderen kunnen langer zelfstandig wonen door innovatieve oplossingen zoals slimme spraakassistentie en slimme woonvormen. Behalve dan wanneer ze vallen: valpreventie zoals een alarm blijkt vaak nog niet in domotica-systemen ingebouwd te zijn.
Maar digitalisering is een sneltrein die voortraast. Stap je als senior niet op, dan wordt het leven een stuk ingewikkelder. Slimme woonvormen en slimme technologieën maken het leven voor senioren toegankelijker. Denk aan voornoemde slimme apparaten zoals slimme verlichting, speakers en spraakassistentie. Ouderen hoeven alleen te praten, geen lastige knoppen meer. Mooie mogelijkheden voor ouderen om langer zelfstandig thuis te wonen.