De digitale dokter aan huis!

Wordt zorg beter en goedkoper voor patiënten als ze zelf thuis metingen verrichten en deze gegevens digitaal opsturen naar het ziekenhuis of de specialist? De mogelijkheden zijn er volop als je het aan de patiënt vraagt. Zeker gezien de tijdsgeest waarin we leven. De digitale revolutie waarin tablets, smartphones en smart tv’s niet meer weg te denken zijn.

Marktgericht of patiëntgericht

Het punt met technologie is dat het zich per definitie voorwaarts beweegt, los van het feit dat het vaak nog markt- in plaats van patiëntgericht en -gestuurd is. Logisch, want als technologiebedrijf kamp je voortdurend met forse concurrentie!
Toch pleit ik als patiënt al jaren voor een meer patiëntgerichte benadering dan puur economisch gestuurd en gericht op de markt. Zo zal de komende jaren de technologie mijn inziens veel goeds kunnen doen binnen de gezondheidszorg zolang je het met en voor de patiënt doet. Ziekenhuizen zijn al bezig met deze verandering. De omslag naar nog meer zorg op maat, naar gezamenlijk beslissen, naar betere zorg in regionaal verband, naar e-health en e-monitoring op afstand is gaande in een vogelvlucht.

Digitale dokter aan huis

Een systeem waarin je thuis kan meten en deze data deelt met een specialistenteam zou in de ideale wereld een mooi gegeven zijn. Dagelijks of wekelijks een stroom aan metingen levert meer op en een beter beeld dan af-en-toe een meting in het ziekenhuis of bij de huisarts. Het is fijn dat als je metingen opstuurt er een specialistisch team van doctoren meekijkt en gegevens beoordeelt.

Maar hoe doen we dat en hoe maken we zoiets mogelijk voor een groot aantal patiëntgroepen? Zelf ben ik wel voorstander van een dergelijk systeem waarin ik als patiënt steeds meer metingen thuis kan verrichten zoals: bloeddruk, zuurstofgehalte, temperatuur en gewicht. En bijvoorbeeld via een sensor om mijn pols de hartslag en bewegingen die ik dagelijks maak. Zodat ik als patiënt deze dagelijks of wekelijks kan opsturen naar het ziekenhuis.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen