‘Smartwatches redden levens in en buiten het ziekenhuis’

15 februari 2024
‘Smartwatches redden levens in en buiten het ziekenhuis’
Digitalisering
Premium

Vanwege de toenemende druk op de zorgverlening worden er verschillende manier bedacht om de zorgverlening anders in te richten. Een van die oplossingen is thuismonitoring. Niet alleen in Nederland zien we dat op verschillende manieren terug, maar ook in bijvoorbeeld Spanje. Pre- en postoperatieve revalidatie van patiënten na een ingreep wordt daar op afstand ingeregeld in het La Fe-ziekenhuis. Dr. Oscar Díaz-Cambronero spreekt van ‘geïndividualiseerd management’. Hij krijgt hierbij ondersteuning van verschillende oplossingen voor telemonitoring.

“Bij ons in Spanje is het een van de grootste uitdagingen om kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar chirurgische ingrepen”, schetst Díaz-Cambronero. “Dat vergt flink wat manage- mentcapaciteiten. Daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid gewaarborgd blijft. En het is natuurlijk de bedoeling dat de patiëntervaring en betrokkenheid bij het hele proces alsmaar wordt verbeterd. Bij al deze doelen biedt telemonitoring ons een uitkomst.”

Hospital la Fe is een van de grootste ziekenhuizen in Spanje en is het referentiecentrum voor verschillende chirurgische ingrepen. Een referentiecentrum bestaat uit een team van specialisten en paramedici die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening en is erkend door de overheid. Met 1.100 eenpersoonsbedden voor ziekenhuisopname, meer dan 50 operatiekamers en ongeveer 70 intensive care-boxen worden er per jaar ongeveer 25.000 tot 30.000 chirurgische ingrepen uitgevoerd. Op de afdeling peri-operatieve geneeskunde worden jaarlijks ongeveer 600 patiënten opgenomen voor grote oncologische abdominale chirurgie. Perioperatieve zorg omvat de preoperatieve zorg en risico-inschatting van patiënten, de zorg tijdens de operatie en de nazorg. 

“Op onze afdeling hebben we een continu peri- operatief zorgtraject opgebouwd; van diagnose tot volledig herstel”, vervolgt Díaz-Cambronero. “Het voortdurend op afstand monitoren van de gezondheidsgegevens van patiënten kan de toestand en de betrokkenheid van de patiënten verbeteren. Hierdoor kunnen de zorgprofessionals betere, op maat gemaakte beslissingen voor elke individuele patiënt nemen. De real-time informatie die uit de telemonitoring beschikbaar komt, maakt het voor ons mogelijk om behandelingen aan te passen, potentiële problemen te voorspellen en gepersonaliseerde zorgplannen te garanderen.”

Implementeren telezorg

Een belangrijk hulpmiddel bij telemonitoring is de smartwatch. De afgelopen jaren hebben smartwatches hun vermogen verbeterd om verschillende soorten gezondheidsgegevens continue op afstand te kunnen beoordelen. Deze voortdurende monitoring van gezond- heidsgegevens heeft een nieuwe poort geopend voor de zorgverlening, zo weet ook Díaz-Cambronero: “Smartwatches kunnen de manier veranderen waarop we peri-operatieve patiëntenzorg bieden, ziekenhuisverblijven minimaliseren en postoperatieve thuismonitoring mogelijk maken. Hierdoor wordt veilig herstellen gegarandeerd.”

Behalve het nauwkeurig meten van gezondheidsgegevens, is het ook belangrijk om rekening te houden met het naleven van wettelijke normen en medische certificering. Daarom is het belangrijk dat het telemonitoring-apparaat goed te koppelen is met de elektronische medische- en patiëntendossiers. 

In het ziekenhuis van Díaz-Cambronero hebben ze hiermee goede ervaringen, vertelt Díaz-Cambronero. “Tegenwoordig werken wij met Masimo-telemonitoringoplossingen. Onze eerste ervaring was in de postoperatieve setting met vroegtijdig ontslag van geselecteerde patiënten met bewaking op afstand gekoppeld aan continue temperatuurbewaking via Masimo SafetyNet, een cloudgebaseerd patiëntbeheerplatform met Radius PPG tetherless pulsoximetriesensor. Dit programma maakt een veilig ontslag uit het ziekenhuis mogelijk en houdt de status van de patiënt in de gaten om postoperatieve complicaties proactief te voorkomen. We deden dit in samenwerking met ons Telemedicine Service totdat de patiënt volledig was hersteld.”

Sneller herstel thuis

Kortom: de patiënten kunnen herstellen in het comfort van hun eigen huis, wat leidt tot betere resultaten en sneller herstel. Er werden daardoor niet onnodig ziekenhuisbedden bezet gehouden. Naar aanleiding van het succes van het postoperatieve programma wordt nu ook bekeken wat er in de preoperatieve fase kan worden gedaan aan monitoring op afstand. 

Een ziekenhuisteam onder leiding van chirur- gisch directeur prof. M. Pilar Argente MD voert in dit kader een klinische proef uit onder de naam PRIME (Perioperative Remote Individualized Monitoring programmeE). In deze proef worden geselecteerde patiënten die een operatie moeten ondergaan geselecteerd die een smartwatch krijgen. Het gekozen apparaat is het Masimo W1 horloge voor continue patiëntbewaking dat continu hartslag, zuurstofsaturatie, ademhalingsfrequentie en hartslagvariabiliteit registreert en ECG's maakt. 

Continue kwaliteitsbewaking

In het La Fe-ziekenhuis worden alle patiënten die een operatie moeten ondergaan, opgenomen in het geïndividualiseerde peri-operatieve zorgprogramma. Degenen die met nieuwe technologieën (smartphone/smartwatches) kunnen omgaan en in staat zijn om ten minste drie weken prehabilitatieprogramma en vier weken postoperatieve follow-up te volgen, kunnen deelnemen aan het PRIME-programma en met een Masimo W1 horloge voor continue patiëntbewaking. 

“We beginnen meestal drie tot vier weken vóór de operatie met een geïndividualiseerd prehabilitatieprogramma om de patiënt zo fit mogelijk te krijgen”, vertelt Díaz-Cambronero. “Hierbij werken we onder meer aan: verbeterde, gepersonaliseerde voeding, correctie van bloedarmoede, psycho-oncologische ondersteuning en het bevorderen van algemene gezondheid. We doen er dus alles aan om de tijd van de ziekenhuisopnames te verkorten en de patiënt zo fit mogelijk de operatie in te laten gaan zodat het herstel na de operatie sneller gaat. Uiteraard betrekken we de patiënt hierbij en we merken uit de feedback die we van patiënten krijgen dat ze de gezamenlijke betrokkenheid als positief ervaren.”

Door patiënten gerapporteerde ervaringen (PREM's) en uitkomsten (PROM's) zijn verplicht in een kwaliteitscertificeringssysteem. Wereldwijde PREMs met peri-operatieve zorg worden op de afdeling van Díaz-Cambronero geëvalueerd door middel van een speciale enquête tijdens het ziekenhuisverblijf en door een telefoontje van een verpleegkundige op dertigste dag van na de operatie. 98 procent van de patiënten bleek tevreden te zijn in 2023 (n=356 patiënten).

“Met betrekking tot PROM's voeren we nog steeds het postoperatieve monitoringonderzoek uit”, licht Díaz-Cambronero toe. “Maar als voorlopige gegevens kunnen we alle patiënten die op postoperatieve dag 2 zijn opgenomen, veilig naar huis ontslaan met slechts één heropname, wat gemiddeld 2 dagen ziekenhuisverblijf bespaart. De PRIME-studie bevindt zich nog steeds in de haalbaarheidsstatus, maar de feedback van patiënten is zeer positief.”

Uitdagingen overwinnen

Al met al duurde het bijna acht maanden om deze nieuwe werkwijze in het La Fe-ziekenhuis te introduceren. De medewerkers hadden geen speciale training nodig om te kunnen werken volgens de nieuwe methode omdat de klinische data verschenen in de platforms die dagelijks al werden gebruikt. “De grootste uitdaging voor ons zat hem in de regelgevingskwesties rondom de bescherming van patiëntgegevens in combinatie met de continue aanvulling van patiëntgegevens die we op afstand binnenkregen”, vertelt Díaz-Cambronero. Hij kijkt terug op een implementatietraject met verschillende uitdagingen maar kan het zeker nog aanraden aan andere ziekenhuizen. 

“In de eerste plaats moet een implementatie als deze natuurlijk de volledige steun krijgen van een ziekenhuisbestuur”, besluit Díaz-Cambronero zijn verhaal. “En vooral bij de regelgevingskwesties moet je stap-voor-stap te werk gaan en alles goed door juristen laten uitzoeken wat wel en wat niet mag. Maar de opbrengst is de moeite waard. Afgezien van tevreden patiënten die sneller thuis kunnen herstellen, leveren de smartwatches een uitgebreide verzameling aan klinische gegevens op. Ook draagt het bij aan de ontwikkeling van voorspellende algoritmen waardoor vroegtijdige interventies mogelijk zijn. Op maat gemaakte behandelingen en gezondheidsplannen zijn mogelijk met de smartwatches. Je zou kunnen zeggen dat de smartwatches levens redden.”